Napravite sami domaći kvasac: Oba sastojka već imate u kući

Pixabay

Izlazak iz domova nije poželjan, a i kada izađete pred trgovinom čekate u redu s maskom na licu, pa kad dođete na red – shvatite da na policama nema kvasca.

Sve to možete izbjeći jer u kuhinji sigurno imate brašno i jabuku, a to je uz vodu sve što vam je potrebno za pravi, domaći kvasac.

Evo postupka:

1 jabuka
500 g + 250 g oštrog brašna
350 ml + 170 ml vode

Prepolovite nešpricanu jabuku s korom, izvadite joj jezgru i naribajte. Pola kilograma oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku.

Nakon tri dana nastat će prvi mjehurići i smjesa narasti, nakon čega je polovicu potrebno baciti, a ostatak prebaciti u zdjelu i ponovno joj dodati 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratiti je u staklenku, zatvoriti i ostaviti opet nekoliko dana da miruje na sobnoj temperaturi.

Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.

Oko 250 g kvasca umiješa se u ostale sastojke za kruh, a preostali nastavi „održavati“ dodavanjem onoliko brašna i vode koliko je potrebno da u staklenci uvijek bude rijetko tijesto. Peče li se kruh svakodnevno, kvasac stoji na sobnoj temperauri, a za rjeđu upotrebu u hladnjaku.

Komentari