NAKON ŠTO SMO DOZNALI DOBITNIKE NAGRADE ZA PJEVAČICU GODINE Poznati svi dobitnici nagrade Music pub: Boris Štok, Daleka obala, Nela, Erik i Marisol

Nakon što smo prošlog ponedjeljka doznali dobitnike nagrade za pjevačicu godine (Doris Dragović), pjevača godine (Gibonni), pjesmu godine (“Pjesma” Ane Opačak i Gabi Novak) te za kantautora i album godine (Damir Urban), jučer su objavljena imena dobitnika Music puba u kategorijama najbolje grupe i hita godine te posebne nagrade Moj prvi Music pub za najbolju novu pjevačicu, najboljega novog pjevača i najbolju novu grupu. Nagrade su dodjeljene jubilarni 30. put u istoimenoj emisiji utjecajnog urednika i voditelja, Zlatka Turkalja Turkija, na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HRA2).

Pjesma “Reci mi” Borisa Štoka proglašena je hitom godine.

U prošloj godini Boris Štok imao je lijepih glazbenih trenutaka, ali i malih problema s društvenim mrežama. Što se konkretno dogodilo, pitao ga je Zlatko Turkalj na početku razgovora.

– Facebook mi je bio blokiran, pa nakon toga i Instagram. Oko mjesec dana bio sam bez društvenih mreža. Netko mi ih je hakirao s nekog ruskog servera, objasnio je Boris Štok.



Jesi li možda prijatelj s Aljošom Šerićem, pa je to bilo povezano, našalio se Turkalj. Naime, poznatom kantautoru i predvodniku grupe Pavel prošle godine je također netko hakirao profil na Facebooku.

– Da, negdje sam to vidio. S obzirom na to da mi je Aquarius Records jedini administrator na društvenim mrežama, to je malo podignulo alarme. Pa brišeš aplikacije s telefona, brineš se za mobilno bankarstvo, ali bilo je sve O. K. Riješeno je sve, rekao je Štok.

Što se tiče glazbene 2021. godine, Boris Štok ju je završio prekrasnom suradnjom s duom Meritas s kojim je snimio pjesmu “Večer”. Pjesma “Večer” Meritas i Borisa Štoka u posljednja dva mjeseca bila je na vrhu domaće top liste Drugoga programa Hrvatskoga radija. Kraj 2020. godine je, pak, bio u znaku hvaljena Štokova albuma “Uvijek dio mene”, da bi u ožujku 2021. godine s pjesmom “Reci mi” najavio i vinilno izdanje albuma.

– Nisam imao prilike promovirati ga, ali želio sam po svaku cijenu da album izađe jer je vrlo osoban i zapis je jednog razdoblja kada sam bio kreativan. Pjesme su se zavrtjele i došle su do publike. Vinil je bio planiran odmah nakon izlaska albuma, međutim sve se zakompliciralo, tvornice su kasnile s isporukom i onda je vinil izašao tek u ožujku 2021. Još je bio lockdown, nisam ga stigao nigdje promovirati osim preko društvenih mreža i s pomoću Aquarius Recordsa. Mnogo radim i kada je vrijeme u kojem sve stagnira, pokušavam uhvatiti što više materijala za dalje. Već sam napravio cijeli jedan novi album i snimio nešto potpuno drukčije. Ovih dana snimam još dva spota i imam već nekoliko gotovih pjesama za četvrti album, otkrio je Štok.

Kada govorimo o tvojoj pjesmi “Reci mi”, ona je od ožujka do lipnja 2021. bila u top deset domaće liste na Drugom programu i kada se sve to zbroji, ta je pjesma hit godine emisije „Music pub” za 2021., obznanio mu je Zlatko Turkalj.

– Ovo nisam očekivao! Jako lijepo! Hvala! O, Bože! Svakako to nisam očekivao, tu nagradu još nikada nisam dobio. Fotografiju s nagradom odmah ću objaviti na društvenim mrežama, obećao je Štok.

– Ovi misec sam proša par iljada kilometara i desetke nautičkih milja pogonjen ljubavlju prema glazbi i voljom za životom, napisao je to krajem prosinca Zoran Ukić, bubnjar Daleke obale, na svojem profilu na Facebooku. To govori koliko je Daleka obala i dalje aktivna i koliko njega samog raduje biti članom tog sastava.

– Prošloga mjeseca svirali smo žestokim tempom jer smo se zaželjeli koncerata s obzirom na to da ih nije bilo zbog restrikcija. Naš menadžer je dogovorio malo previše koncerata. Htio nam ih je “uvaliti” još više, ali uspjeli smo ga zaustaviti, našalio se Ukić razgovarajući sa Zlatkom Turkaljem, koji je sa slušateljima podijelio još dva Ukićeva prošlogodišnja zapisa s Facebooka: “Kad sve zbrojiš i oduzmeš, najbolje je imati bend” i “Zauvijek zajedno”.

– Baš sam sinoć sjedio s Jadranom (Vušovićem, op.a.) i razmišljao o tome kada smo počeli svirati zajedno. Godine 1978. imali smo prvi koncert. Bend nam se tada zvao Dijete iz epruvete, tada je Jadran bio pjevač i nastupili smo u Dioklecijanovim podrumima. S Hrepom (Boris Hrepić, op.a.) sam prvi put nastupio 1988. Koliko je samo vremena prošlo i koliko dugo se znamo! Kada sjednemo za instrumente, nemamo nikakvog problema odmah dobiti zvuk koji nam treba, koji je zapravo postao zvuk Daleke obale i koji ljudi vole. S Marijanom Banom se sada rjeđe vidim, ali naša veza je neraskidiva. Zajedno smo prošli najljepše godine života, rekao je Ukić.

Prije trideset godina u diskoklubu Amazona na Zagrebačkom velesajmu dodijeljene su prve nagrade emisije “Music pub”. Tada je u ulozi prezentera bio Aki Rahimovski, koji je za pjesmu godine, “Sušac blues” Daleke obale rekao da mu je baš drago što je tu nagradu dobio bend koji mu je u posljednje vrijeme bio jako drag. Kako je tada nagrada bila u obliku kristalne vaze s kristalnom kuglom, Marijan Ban je rekao da će kuglu dati Ukiću, a u kristalnu vazu će se te večeri točiti bijelo vino. Na tu je situaciju Zlatko Turkalj podsjetio Ukića i slušatelje.

– Da budem iskren, ne mogu prizvati u sjećanje taj događaj, a ne sjećam se ni te kugle. Prošlo je dosta vremena od tada. To je bilo prije trideset godina, za vrijeme rata, u vrijeme koje je bilo jako konfuzno, pa ćeš mi oprostiti, priznao je bubnjar Daleke obale.

No, to je bilo prije trideset godina, a za 2021. godinu – zahvaljujući pjesmama “Rođendan, Božić i Nova godina”, “Cvijet” i “U reggaeu je spas”, uz vinil “Best of The Obala – Plovidba uz Daleku obalu” i niz koncerata koje su održali – kada se sve zbroji Daleka obala je grupa godine “Music puba” za 2021. godinu.

– Nemoj me zezati! Sad sam se naježio kada si to rekao. Nije da ti tepam, ali to je nagrada koja nešto znači. Ponosan sam. Nisam to očekivao. Hvala ti, Turki, prijatelju stari! Koliko se i mi već znamo? Kada si počeo dolaziti dolje u Split, kao mladi novinar? Bio si skroman, simpatičan, takav si i sada, ali sve ove godine brineš se o glazbenicima i postao si faca, dijeliš nagrade koje imaju svoju težinu. Bravo!, rekao je Ukić Zlatku Turkalju.

Grupi Marisol, pjevačici Neli i kantautoru Ericu nagrade Moj prvi Music pub.

“Moj prvi Music pub” dodjeljuje se mladim glazbenicima i novim glazbenim imenima koja su tijekom godine ostavila znatniji trag na domaćoj glazbenoj sceni. Nova grupa godine je duo Marisol, koji čine Josipa Granić i Erol Zejnilović, poznat i po radu s grupama Elemental i ABOP. Marisol su prošle godine objavili album prvijenac “Žene mape” i svojim stilom koji su nazvali “mango pop” nametnuli se u eteru Drugoga programa Hrvatskoga radija.

– Kad pogledam malo unatrag, stvarno je bila za nas jedna zanimljiva, gusta godina i jako smo sretni jer se realiziralo i više od onoga što smo očekivali. Kada radiš i pripremaš materijal, nemaš osjećaj kako će sve to na kraju ispasti i proći, ali jako smo zadovoljni kako je album primljen i zapažen. Imali smo nekoliko stvarno lijepih koncerata u toj neizvjesnoj pandemijskoj godini. Radujemo se, nastavljamo dalje puni motivacije da ponudimo još nove glazbe, rekao je Erol Zejnilović, kojeg je Zlatko Turkalj također iznenadio nagradom. – Baš si me sada dirnuo. Super, hvala i trudit ćemo se i dalje raditi novu mjuzu. Bit će još bolje, obećao je Zejnilović.

Najboljom novom pjevačicom proglašena je Nela, poznata po sudjelovanju u HRT-ovim glazbenim emisijama “The Voice Hrvatska” i “A strana”, koja nekoliko godina polako gradi karijeru, a prošle godine objavila je i svoj debitantski album “Melodrama”. Na svečanoj dodjeli nagrada “Music Pub” Nela je u znak sjećanja na Vlatku Grakalić izvela pjesmu “Vodi me”.

Najbolji novi pjevač je Eric, mladi kantautor i producent, koji je prošle godine imao zapažen nastup na Dori, objavio album “I Am Eric” i čak pet singlova, uključujući “Not Gonna Let Go” i “Confidence”.

Time je zaključena ovogodišnja 30. dodjela glazbene nagrade “Music pub”.

Komentari