Nakon što im prijateljice rode, žene imaju veću želju za bebom

Majčinstvo je zarazno, tvrde znanstvenici s talijanskog Sveučilišta Bocconi koji su otkrili da prijateljice imaju velik utjecaj na ženinu želju za djetetom.

Tako one žene koje nisu razmišljale o djetetu mogu odjednom promijeniti mišljenje nakon što njezina najbolja prijateljica ili više njih rode, pokazala je studija provedena na više od 1700 žena u dobi od 17 do 30 godina

Taj je efekt najizraženiji kod žena nakon srednje škole. Svoj vrhunac doseže dvije godine kasnije, a potom se s vremenom smanjuje, zaključili su znanstvenici za Daily Mail.

“Odluke o planiranom potomstvu nisu samo pod utjecajem osobnih karakteristika i želja, već i društvenog kruga u kojem se žena kreće, osobito u smislu potpore”, rekla je koautorica studije, Nicoletta Balbo.Dodaje kako to nije ništa neobično, jer je otprije poznato da prijatelji imaju velik utjecaj na brojna ponašanja, poput pušenja, pijenja, vježbanja i druženja.

Osim toga, prijateljice su ženama bitan izvor znanja o majčinstvu i učenju kako se brinuti o djetetu, a i zajedničko iskustvo majčinstva može višestruko umanjiti stres, piše 24 sata.

 

Komentari