Nakon 50 godina turisti će moći u mediteranski ‘grad duhova’, nekadašnje odredište bogatih i slavnih

Varoša, nekadašnje turističko odmaralište u predgrađu ciparskog grada Famaguste na sjeveru Cipra, napušteno je prije više od 46 godina, no čini se da bi uskoro opet moglo biti otvoreno.

Varoša, predgrađe ciparskog grada Famaguste na sjeveru Cipra, nekadašnje turističko odmaralište koje je 70-ih godina prošlog stoljeća bilo nazivano francuskom rivijerom Cipra i bilo odredište bogatih i slavnih, napušteno je prije više od 46 godina i okruženo bodljikavom živom tijekom turske invazije na Cipar, 1974. godine. Od tada je je to doslovno bio grad duhova, no uskoro bi, čini se, opet moglo dočekati turiste.

Naime, premijer ciparskih Turaka, Ersin Tatar, rekao je nedavno da bi oživljavanje Varoshe čiji su hoteli, apartmani s vrtovima koji su obrasli u raslinje i crkve sada napušteni, moglo donijeti veliku trgovinsku i turističku korist te najavio da će se sigurno otvoriti za turiste. Iako je kazao je bi to moglo biti ‘uskoro’, još se zapravo ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

Varosha je dio grada s prekrasnim pješčanim plažama koji su nekada nazivali francuskom rivijerom Cipra. Tu su nekada ljetovali Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren i Brigitte Bardot.



 

Profimedia
Profimedia

Godišnje bi to područje posjetilo i do 700.000 posjetitelja. Nakon turske invazije na Cipar taj dio grada napustilo je oko 40.000 njegovih stanovnika, nakon čega je doslovno ostavljen da propada.

Rezolucijom UN-a iz 1984. godine kontrola nad Varošom predana je UN-u i zabranjen je svaki pokušaj ponovnog naseljavanja tog područja i tek u veljači ove godine dužnosnici dviju suprotstavljenih strana posjetili su to područje i time napravili prvi konkretan korak prema oživljavanju grada duhova.

Turistički posjeti tom dijelu grada nisu bili službeno dozvoljeni od turske invazije. Štoviše, turistima je zabranjeno i fotografiranje područja preko granice, no mnogi koji su posjetili sjever Cipra rado su prelazili granicu u Famagusti. To su dobro koristili lokalni taksisti porijeklom iz tog dijela zemlje, koji su u privatnom aranžmanu nudili obilaske.

Većina je imala dozvolu za rad u ciparskom dijelu Famaguste i zapravo ne bi smjeli voziti preko granice, no snalazili su se tako da bi neposredno prije granice mijenjaju tablice na vozilu. Tako su mnogi turisti ipak uspjeli prošetati napuštenim gradom i čuti priče o tome kako se tamo nekada živjelo.

Zanimljivo je da u blizini postoji i međunarodna zračna luka Nicosia, koja je nekada bila vrhunsko prometno središte na popularnom mediteranskom otoku za odmor, koja se također ne koristi više od 40 godina, donosi 24 sata.

Komentari