Najotrovniju ribu na svijetu sad možete vidjeti i u Puli: Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida, loše pripremljena uzrokuje smrt

Bez obzira na to, fugu su delicija u Japanu i Koreji, gdje posebno školovani kuhari odvajaju otrovne organe od mesa. Loše pripremljena riba uzrokuje nekoliko smrti svake godine, kaže nam biologinja

Pulski Aquarium bogatiji je za tropsku sobu s otrovnim napuhačama (fugu) i neobičnim ražopasom koji potječe iz australskog područja.

Biologinja Žana Moslavac objasnila je da napuhače imaju tetrodotoksin u organima i da mogu biti smrtno otrovne.

Otrov je iznimno opasan te je 1200 puta otrovniji od cijanida. Protuotrov ne postoji. Bez obzira na to, fugu su delicija u Japanu i Koreji, gdje posebno školovani kuhari odvajaju otrovne organe od mesa. Loše pripremljena riba uzrokuje nekoliko smrti svake godine. Zanimljivo je da je, za njegovu sigurnost, japanskom caru zabranjena konzumacija ove delicije, rekla je biologinja.

U Mediteranu je zabilježena srebrnopruga napuhača koja je invazivna vrsta. Pridošlica je iz Crvenog mora. Ako prenese otrov na čovjeka, posljedice su paraliza živčanog i dišnog sustava.

Uh, dobro je, nema ih u Jadranu

S druge strane, ražopas, kako je rečeno, nije opasan za ljude, a Aquarium posjeduje jednog dužine oko metar.

U prirodi žive na dnu i ne predstavljaju opasnost za ljude. Nemaju velike zube, a zove se još i polupas te pripada porodici hrskavičnjača. Hrane se mekušcima, rakovima i manjom ribom, a rašireni su u tropskim oceanima. Naš ražopas odlično se slaže s fugu i ne predstavljaju opasnost jedan drugome. Odrasli primjerci dosežu i 2,5 metara, objasnio je biolog Žarko Jaković.

Obje ribe nisu ulovljene u Jadranu nego ih je akvarij kupio za svoje potrebe.

Komentari