Najčešći simptomi korone kod onih koji su se cijepili pa zarazili

Ilustracija

Koronavirus je evoluirao od početka pandemije, te su se promijenili i simptomi. Također se razlikuju kod osoba koje su primile samo jednu dozu cjepiva i kod onih koji su primili obje doze pa se zarazili. 

Simptomi koji se najčešće javljaju kod necijepljenih osoba su glavobolja, upala grla, curenje nosa, vrućica i uporni kašalj, prema studiji iz Velike Britanije.

Osobe koje su primile samo jednu dozu cjepiva imaju slične simptome, odnosno glavobolja, curenje nosa, upala grla, kihanje i kašalj.

Kašalj koji ne prolazi sada je među pet najučestalijih simptoma, a kihanje i curenje nosa javljaju se u većoj mjeri, iako se ranije smatralo da ovi simptomi nisu povezani s infekcijom, kako objašnjavu autori istraživanja.



Dok simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile dvije doze cjepiva uključuju glavobolju, curenje nosa, kihanje, upalu grla i gubitak mirisa.

Osobe koje su se zarazile nakon dvije doze ističu da su im simptomi trajali znatno kraće, što znači da su imali blaži oblik bolesti.

Istraživači navode da bi na promjenu simptoma moglo utjecati i to što se virus mijenja, ali i to što se sada zaražavaju druge demografske skupine, prvenstveno mlađe osobe koje obično imaju blaže simptome bolesti, piše IFL Science.

Komentari