Najčešći simptomi delta soja korone

Ilustracija Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Delta varijanta proširila se diljem svijeta, a s pojavom novih sojeva mijenjaju se i  simptomi. 

Način na koji virus izaziva bolest ovisi o dva čimbenika. Jedan je viralni, a uključuje brzinu replikacije, način prijenosa i slično. Viralni čimbenici mijenjaju se kako virus evoluira. Drugi čimbenik ovisi o nositelju virusa, a na to mogu utjecati dob, spol, lijekovi, prehrana, stres, zdravstveno stanje itd.

Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su prikupljeni putem aplikacije u kojoj korisnici sami prijavljuju simptome bolesti, čini se da su se simptomi covida promijenili u odnosnu na one koje je izazivao izvorni soj iz Wuhana.

Vrućica i kašalj su od početka pandemije česti simptomi, dok su se glavobolje i bolno grlo javljali kod nekih pacijenata. Svi ti simptomi pojavljuju se kod bolesnika zaraženih delta varijantom. No, curenje iz nosa dosad se nije spominjalo kao simptom, ali se to promijenilo s novom varijantom virusa. Gubitak mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa. Kod zaraženih delta varijantom koronavirusa zauzima tek deveto mjesto.


Promjene u simptomima mogu biti povezane i s cijepljenjem. Naime, većina starijih osoba je cijepljeno pa sada u većoj mjeri obolijevaju mlađe osobe. Oni uglavnom imaju ove spomenute blaže simptome bolesti.

I promjene u samom virusu mogu utjecati na promjenu simptoma. No, još uvijek nije posve jasno zašto se s novom varijanom mijenjaju i simptomi bolesti, piše Science alert.

Zaraznija varijanta

Dosadašnji podaci pokazuju da je delta varijanta koronavirusa zaraznija u odnosu na izvorni soj, ali i u odnosu na druge raširene varijante.

Znanstvenici smatraju da je delta varijanta također i prenosivija u odnosu na ostale sojeve. Stručnjaci ističu da je potrebno cijepiti što više osoba kako bi se zaštitili, a proizvođači odobrenih cjepiva poručuju da su njihova cjepiva učinkovita i protiv delta varijante.

Komentari