Najčešći simptomi dehidracije, što treba odmah poduzeti i kad je pravo vrijeme za zvati hitnu?

pixabay

Kad primijetite simptome ozbiljne dehidracije, odmah nazovite svog doktora. Dehidracija kod djece se jako brzo događa, pa je najbolje da se javite čim primijetite da se stanje ne poboljšava.

Dehidracija je kad čovjek gubi više vode nego što je unese u tijelo, što mu otežava obavljanje nekih osnovnih funkcija, poput održavanja stabilne temperature tijela ili rada organa. Čovjek vodu gubi znojenjem, plakanjem, ali i svaki put kad ode u kupaonicu. Čak i disanje oduzima malo vode iz tijela.

Kako nedostatak vode utječe na vas

Više od polovice tjelesne težine dolazi iz vode. Dakle, ako je smanjena razina vode u organizmu, to se može prikazati na iznenađujuće brojne načine. Od blage dehidracije čovjek se može osjećati umorno, imati glavobolju, a može utjecati i na opće raspoloženje i fokus.

pixabay

Je li žeđ znak da je čovjek dehidrirao?

Da, ali nema potrebe za panikom. Kad dobijete potrebu za utaživanjem žeđi, već ste malo dehidrirani. Sve dok obraćate pažnju i popijete piće kad vam tijelo to signalizira, to nije problem. Kod starijih ljudi zna se događati da ne osjećaju odmah žeđ, već da je osjećaj odgođen stoga je pametno svako malo popiti par gutljaja vode.



Tko može dehidrirati?

Možete izgubiti više od litre vode dnevno ako imate proljev i povraćate. Bebe i djeca češće od odraslih dehidriraju jer su manji. Starije odrasle osobe trebaju biti na oprezu jer njihov osjećaj žeđi s godinama otupljuje. Bolesti bubrega i neka zdravstvena stanja mogu dehidrirati tijelo. Trudnice i dojilje trebaju piti više nego inače.

Simptomi kod male djece

Bebe i mala djeca vam ne mogu uvijek reći što se događa s njihovim tijelima. Provjerite je li im suh jezik, plaču bez suza, jesu li im pelene suhe nakon više sati nošenja ili jesu li razdražljiviji nego obično. Kad je ozbiljnija situacija, usta će im biti suha i ljepljiva, a oči i obrazi mogu izgledati blijedo. Djeca počnu ubrzano disati (kratki dah) i imati ubrzan ili slabi puls.

Simptomi kod starije djece i odraslih

Žeđ, suha i ljepljiva usta, rijetko mokrenje (ispod 4 puta dnevno) su najčešći signali da je čovjek dehidrirao. Prilikom odlaska na wc, čovjek se neće puno pomokriti, a sama mokraća će biti tamna i jakog mirisa.

Moguća je i vrtoglavica, kao i padanje u nesvijest. Kako se dehidracija pogoršava, žeđ se pojačava. Vjerojatno će se ubrzati puls i disanje kod čovjeka koji pati od dehidracije. A moguća je i vrućica kao jedna od posljedica, koja sa sobom nosi zbunjenost i nervozu.

Treba li piti 8 čaša vode dnevno?

Ovo staro pravilo iza sebe nema nikakav znanstveni temelj. Ali je u redu kao okvirni vodič. Količina koju čovjek treba popiti ovisi o tome koliko je aktivan, gdje živi i o njegovom općem zdravlju.

pixabay

Ako niste sigurni da pijete dovoljno, provjerite boju urina. Što je svjetliji urin znači da imate više vode u organizmu, a tamniji da trebate nešto popiti.

Što je s elektrolitima?

Oni su samo osnovne soli, poput kalija, natrija i kalcija. Razina elektrolita usko je povezana s količinom vode u ljudskom tijelu. To znači da ako je čovjek izgubio puno tekućine da će biti žedan te da će imati manju potrebu za mokrenjem. To se događa jer tijelo pokušava vratiti elektrolite u ravnotežu.

Pomažu li sportska pića?

Skoro nikad. Te mješavine vode, soli i šećera stvorene su za sportaše koji se ozbiljno (svakodnevno) bave sportom, poput maratonaca. Većini od nas tijekom vježbanja nije potrebno ništa više od vode. Sportska pića su puna kalorija, što znači da ako ih pijete tijekom vježbe da ćete se morati puno više ‘oznojiti’ kako bi izgubili te dodatne kalorije.

Otopina za oralnu rehidraciju

Kad je dehidracija blaga ili čak umjerena, često je dovoljna samo voda. Ali ako čovjek ima ozbiljan proljev ili poćne povraćati oralna otopina za rehidraciju će itekako pomoći. Češće ju trebaju djeca. Može se kupiti u ljekarni bez recepta.

Kad nazvati doktora?

Kad primijetite simptome ozbiljne dehidracije, odmah nazovite svog doktora. Dehidracija kod djece se jako brzo događa, pa je najbolje da se javite čim primijetite bilo koji od ozbiljnijih simptoma. Simptomi uključuju:

  • Proljev koji traje dulje od 24 sata
  • Osjećaj vrtoglavice, zbunjenosti ili nesvjestice
  • Povraćanje tekućine koju su popili
  • Nedostatak energije
  • Ubrzan rad srca ili disanje
  • Crna ili krvava stolica

Hitno liječenje

Kad vam razina vode u organizmu postane preniska, s dehidracijom se ne možete nositi sami. Morat ćete se liječiti u bolnici. Ideja je ista – unijeti tekućinu u tijelo i vratiti ga u ravnotežu. Vrlo vjerojatno ćete dobiti potrebnu tekućinu intravenozno, jer se tako puno brže tijelo rehidrira.

pixabay

Može li čovjek previše popiti?

Može, ali nije vrlo vjerojatno. Kad čovjek popije više tekućine nego što bubrezi mogu podnijeti – a to je puno – na kraju imate stanje koje se naziva hiponatremija. Tada se smanjuje razina natrija u organizmu, Može biti smrtonosno, ali vrlo rijetko. To se uglavnom događa samo ljudima koji se natječu u intenzivnim utrkama na velike udaljenosti.

Savjeti za održavanje hidratacije

Ako inače zaboravljate da trebate nešto popiti, smislite na koji način možete uvesti pijenje vode u svoj dnevni raspored. Na primjer, možete odmah ujutro natočiti bocu od pola litre hladnom vodom i stalno ju nositi sa sobom, što će osigurati da s vremena na vrijeme popijete gutljaj ili dva i tako smanjite mogućnost dehidracije.

Smislite načine da je ugradite u svoj dan. Neka voda bude vaše piće. Ako žudite za međuobrokom, umjesto njega popijte dva decilitra vode. Ponekad tijelo daje slične signale za glad i žeđ, što čovjeka može zbuniti te ide jesti, kad je u biti gladan, prenosi 24sata.

Komentari