Najbolji trikovi za čišćenje avokada i ukusni recepti

Posljednjih nekoliko godina ovo egzotično voće iz Srednje i Južne Amerike preplavilo je trgovine, no zbog svog jedinstvenog okusa, mnogi ne znaju kako iz njega izvući ono najbolje. Donosimo najbolje recepte s avokadom i nekoliko trikova kako ga očistiti, rezati i skladištiti.

Avokado je jedinstveno voće zelene boje, koje oblikom podsjeća na krušku. Prvi su ga uzgajali i jeli Inke, Olmeci i Maje, a redovitom konzumacijom primijetili su da je avokado vrlo ljekovit. Iako se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado sadrži puno zdravih masti koje su važne za zdravlje našeg organizma.

Ipak, njegov okus je specifičan jer je neutralan pa na prvu možda i nije najukusniji, no uz dodatak određenih namirnica može biti prava poslastica.

Kako se jede avokado?

  • Avokado se jede sirov, a može se dodavati slatkim i slanim jelima. Kupujte zreli avokado jer ga je lakše očistiti i ukusniji je za konzumaciju. Zreli plod ćete prepoznati po nešto tamnijoj kori i mekanijoj konzistenciji.
  • Ako ga želite jesti samoga, ovako ćete ga najlakše očistiti i narezati:
  •  Dobro operite avokado kako biste uklonili sve pesticide.
  • Odrežite mali dio voćke.
  • Jednom rukom ga pridržavajte s gornje strane, a drugom ga prerežite po dužini. Primite obje strane te ih zavrnite u suprotnim smjerovima.
  • Košticu izvadite tako da je izdubite pomoću žlice.
  • Plod narežite po dužini (i širini) dok je još u kori, a potom žlicom odvojite „meso” od kore.
  • Druga varijanta: Zarežite jedan dio kore i ogulite voćku te je potom narežite na tanke šnite.
  • Avokado poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio, prenosi N1.

 



 

 

Komentari