Najbolji recept: Sarma ala Stevo Karapandža

Pripremite sarmu po zaboravljenom receptu legendarnog Steve Karapandže, teško da ćete požaliti.

Sastojci

  • 100 g riže
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1-2 žlice sitno sjeckane pancete (ako želite)
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mljevenog mješanog mesa najbolje od vratine
  • 2 žlice sitno kosanog peršinovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i papra
  • 1 žlica vegete
  • malo ljute mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suha rebrica ili kobasice
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 2 žlice koncentrata rajčice

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk, kada se zastakli dodajte mu narezani češnjak, a ako želite i malo pancete narezane na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar te vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance.



Listove kupusa punite sa žlicom i pol nadjeva i frčite. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kojem kanite kuhati sarmu ubacte pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suho meso, pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa, dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat rajčice pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata povremeno doljevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Komentari