NAGOMILALI STE BRAŠNO? Evo jednostavnih recepata s ovom namirnicom. Počnite s ‘podrumskim uštipcima’.

Facebook

Panika koju je izazvala pojava korona virusa, doveka je do neslućene navale na trgovine prehranom i gomilanjem osnovnih namirnica kao što su ulje, brašno, jaja, kvacac…

Obzirom da trgovine i dalje rade, veliki broj građana shvaća da je ipak pretjerao s količinom, a mi donosimo jednostavne recepte pomoću kojih ćete olakšati vaše police krcate brašnom, a usput svoje ukućane iznenaditi delicijama od kojih su, npr. “podrumski uštipci”, gotovo pali u zaborav.

Osim palačinki, štrukli, jednostavnih pita (slatkih i slanih), bureka, fritula, valjušaka i knedli, prefine “podrumske uštipke” koje su Hrvati spravljali u podrumima za vrijeme rata, napravit ćete za čas sa samo ovim  sastojcima: Brašno, sol, voda i ulje za pečenje.

Priprema “podrumskih uštipaka”

  1. U posudi pjenjačom miješati brašno uz postepeno ulijevanje vode. Posoliti po želji. Vode treba doliti toliko da tijesto bude dosta gušće od onog za palačinke. Nećete puno pogriješiti ako bude rijeđe ili gušće. O tome jedino ovisi da li će se razliti u krug kao obična palačinka ili će biti onako manji i deblji kako ih izlijete u tavu.

2. Izlijevati u tavu na zagrijano vruće ulje tijesto u obliku polumjeseca. Ako imate manju tavu to će vam biti oko dva uštipka po tavi. Pržiti prvo s jedne strane, a potom sa druge.
Pečene uštipke ocijediti na papirnom ubrusu.



Mogu se jesti bez ičega, a izvrsno pašu uz jogurt. Također se mogu premazati pekmezom ili bijelim kravljim sirom.

Komentari