Na velikim vrućinama tijelo može dehidrirati i već nakon 30 minuta, evo što savjetuju stručnjaci

Ilustracija Foto: Pixabay

Tijekom velikih vrućina treba pripaziti na zdravlje kako ne bi došlo do toplinskog udara. Jedan od glavnih savjeta kako bi se izbjegla dehidracija je da se unosi dovoljno tekućine.

“Ljudsko tijelo sadrži oko 60 posto vode koji gubimo disanjem i znojenjem, a taj proces pojačava vrućina, osobito ako ne unosimo dovoljno tekućine. Tako može doći do dehidracije”, objasnio je David Della-Giustina, hitni medicinski liječnik za Huff post.

Predsjednica hitne medicine u New Yorku Teresa Murray Amato navodi da se više znojimo kako nam postaje toplije pa samim time izlučujemo više tekućine i elektrolita. “Ako ne pijete dovoljno tekućine ili se znojite više nego što pijete, može doći do dehidracije”.

Kako prepoznati dehidraciju?

Kada nastupi dehidracija osoba počinje osjećati žeđ, usne i usta postanu suhe i osoba može osjetiti mučninu. Kod nekih se može javiti i glavobolja, a urin može postati tamniji. Ako je vani jako vruće, postoji i rizik od razvoja bolesti povezane s toplinom.



“Osobe kod kojih je najveći rizik od dehidracije su one koje obavljaju neke aktivnosti na vrućini, a to uključuje i vježbanje i neke poslove poput građevine. Oni mogu dehidrirati kroz nekoliko sati”, objašnjava Della-Giustina.

Dodao je da u nekim slučajevima dehidracija može nastupiti i već nakon 30 minuta.

Ako ne jedete i ne pijete dovoljno vode tijekom toplinskog vala, prije će nastupiti dehidracija. Jako mlade ili jako stare osobe su u većem riziku od dehidracije jer je njihovim tijelima potrebno dulje vrijeme da se rashlade.

Potrebna su pića koja sadrže šećer

Ako primijetite znakove dehidracije, sklonite se na mjesto na kojemu postoji protok zraka i čim prije unesite tekućinu u tijelo. Treba dodati da u ovakvim situacijama nije dovoljno piti samo vodu. Naime, kada se znojimo, gubimo elektrolite pa je potrebno nadoknaditi razinu šećera i natrija u tijelu.

U tom slučaju najbolja opcija su sportska pića, ali izbjegavajte dijetna pića jer ne sadrže dovoljno šećera. Osim toga, možete pomiješati i pola čajne žlice soli i šest čajnih žlica šećera s jednom litrom vode i to popiti.

Vaši simptomi bi se trebali poboljšati nakon 15 do 30 minuta, a ako se to ne dogodi, zatražite liječničku pomoć.

Komentari