Na dijeti ste, ali ne gubite kilograme, evo zašto…

Pixabay

Na dijeti ste i željeli biste izgubiti nekoliko suvišnih kilograma. Uz to i vježbate, ali ne ide onako kako ste zamislili. Zašto? U 2018. godini bilo je više od 42 posto pretilih Amerikanaca, što je rast od 12 posto u odnosu na 18 godina ranije, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Neravnoteža u unosu kalorija je najveći problem i glavni uzrok debljanja. Genetika također igra ulogu, ali ako pojedete više kalorija nego što ih sagorite, dobit ćete na težini”, objasnila je nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku Grace A. Derocha.

Sve više jedemo obrađenu kaloričnu hranu, a sve manje punomasne hrane. Uz to, puno sjedimo zbog čega također sagorijevamo manje kalorija. Tako se povećava rizik od pretilosti, a u kombinaciji s drugim bolestima, i rizik od smrtnosti.

Do povećanja tjelesne težine dolazi kada se unese više kalorija nego što je tijelu potrebno. Zbog toga će tijelo pohraniti ove dodatne kalorije u obliku masti.


“Imate x količinu masnih stanica u tijelu. Višak kalorija može povećati broj masnih stanica i njihovu veličinu. Osim toga, konzumiranje prerađene hrane unosi više kemikalija u naš sustav što zbunjuje naše tijelo”, rekla je Grace A. Derocha.

Kako bismo dobili željenu težinu treba izbjegavati procesiranu kaloričnu hranu, konzumirati manje kalorija i pokušati sagoriti više kalorija tijekom dana vježbanjem i kretanjem. Ukratko, stvoriti kalorijski deficit.

“Istraživači su izračunali da oko 450 grama tjelesne masti sadrži oko 3,500 kalorija. Dakle, recimo da smanjite unos kalorija na tjednoj bazi za 500 kalorija. Kada tih 500 kalorija pomonožite sa sedam dana u tjednu, to iznosi 3,500 kalorija. Prma tome, kroz tjedan dana biste izgubili gotovo pola kilograma masti”, piše Eat this.

Komentari