Može li cjepivo pružiti dugoročni imunitet i je li bolja zaštita od prebolijevanja virusa?

cjepivo, cjepljenje,

Kada su posrijedi viroze, često se postavlja pitanje može li cjepivo pružiti dugoročni imunitet i je li učinkovitije od same zaraze nakon što ju se preboli

Svaka zaraza u početku aktivira nespecifični urođeni imunološki odgovor, u kojem bijele krvne stanice pokreću upalu. To je možda dovoljno za oslobađanje organizma od virusa, ali kod produženih infekcija, aktivira se adaptivni imunološki sustav. Pritom T i B-stanice prepoznaju različite strukture antigena iz virusa. T-stanice mogu otkriti i uništiti zaražene stanice, dok B-stanice proizvode antitijela koja neutraliziraju virus.

Tijekom primarne infekcije, odnosno kad se osoba prvi put zarazi određenim virusom, adaptivni imunološki odgovor ne nastupa odmah. Potrebno je nekoliko dana prije nego što se imunološke stanice ćelije, koje prepoznaju specifični patogen, aktiviraju i prošire kako bi počele kontrolirati zarazu.

Neke od ovih T i B stanica, nazvane memorijskim stanicama, ostaju u organizmu još dugo nakon što se organizam pobijedi  zarazu i to je ono zbog čega su memorijske stranice presudne za dugoročnu zaštitu.

Prilikom naredne infekcije istim virusom, memorijske stanice se brzo aktiviraju i uzrokuju snažan i specifičan imunološki odgovor kako bi blokirale infekciju.

Cjepivo oponaša ovu primarnu infekciju, pružajući antigene koji potiskuju adaptivni imunološki sustav i dovodeći do stvaranja memorijskih stanica koje se mogu brzo aktivirati u slučaju stvarne infekcije. Međutim, kako su antigeni u cjepivu izvedeni iz oslabljenog ili neinfektivnog materijala virusa, mali je rizik od ozbiljne infekcije.

Bolji imunološki odgovor

Cjepiva imaju i druge prednosti u odnosu na infekcije. One se mogu tako dizajnirati da oblikuju imunološki sustav protiv specifičnih antigena koji izazivaju bolje odgovore.

Primjerice, cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) izaziva jači imunološki odgovor čak i od zaraze samim virusom. Jedan od razloga za to je što cjepivo sadrži visoke koncentracije proteina virusnog omotača, više koncentracije nego što bi bile prisutne u slučaju prirodne infekcije. Ovo pokreće snažno neutralizirajuća antitijela, što cjepivo čini veoma efikasnim u sprječavanju infekcije.

Prirodni imunitet protiv HPV-a je posebno slab, jer virus koristi različite taktike za izbjegavanje obrambenog sustava domaćina. Mnogi virusi, uključujući HPV, imaju proteine koji blokiraju imunološki odgovor ili jednostavno imaju sposobnost izbjeći otkrivanje, prenosi N1. 

Zapravo, cjepivo koje pruža dostupne antigene, u odsustvu ovih drugih proteina može nam omogućiti kontrolu imunološkog odgovora na takav način na koji to prirodna infekcija nije u stanju.

Imunogenost cjepiva

Koliko će cjepivo biti efikasno u stvaranju imunološkog odgovora također se može fino podesiti. Sredstva koja se nazivaju adjuvansi, obično pokreću imunološki odgovor i mogu pojačati imunogenost cjepiva.  Pored toga, doza i način primjene mogu se kontrolirati kako bi se potaknuli odgovarajući imunološki odgovori na pravim mjestima.

Tradicionalno se cjepiva daju injekcijom u mišić, čak i za respiratorne viruse. Cjepivo generira tako snažan odgovor da antitijela i obrambene stanice dospijevaju na površinu sluzokože u nosu. Međutim, uspjeh oralnog cjepiva protiv poliomijelitisa u smanjenju infekcije i prenošenju poliomijelitisa pripisuje se lokaliziranom imunološkom odgovoru u crijevima, gdje se poliovirus razmnožava.

Slično tome, apliciranje cjepiva protiv koronavirusa direktno u nos, primjerice inhaliranjem, može pridonijeti jačanju imuniteta sluzokože u nosu i plućima, dovodeći do zaštite na mjestu ulaska samog virusa.

Razumijevanje prirodnog imuniteta je ključno

Dobro cjepivo koje poboljšava prirodni imunitet zahtijeva da prvo razumijemo svoj prirodni imunološki odgovor na virus. Do sada su otkrivena neutralizirajuća antitijela protiv SARS-CoV-2 do četiri mjeseca poslije infekcije.

Prethodna istraživanja sugerirala su da antitijela protiv srodnih koronavirusa obično traju nekoliko godina. Međutim, opadajuća razina antitijela ne dovodi uvijek do slabljenja imunološkog odgovora.

Obećavajuće je to da je nedavnim istraživanjem otkriveno da su memorijske T-ćelije pokrenule reakcije protiv koronavirusa koji uzrokuje SARS skoro dva desetljeća nakon što su ljudi bivali izvorno zaraženi (i preboljeli).

Od 320 cjepiva koja se razvijaju protiv covida-19, ona koja dovode do snažnog odgovora T- stanica, mogu biti ključ dugotrajnog imuniteta.

Komentari