Moderna neće ubrzati proizvodnju svojeg cjepiva: Veća proizvodnja bit će tek iduće godine

Moderna je ranije ovog mjeseca priopćila da je na putu da ispuni svoje ciljeve dostave cjepiva europskim zemljama te da su i dalje na putu da tijekom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 milijuna i milijardu doza svog cjepiva.

Proizvodnja cjepiva protiv covida-19 tvrtke Moderne Inc najvjerojatnije neće moći biti značajnije ubrzana u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je u srijedu izvršni direktor te američke farmaceutske tvrtke, dodajući ipak da se očekuje veliko povećanje proizvodnje 2022. godine.

Američka vlada pozvala je Modernu da ubrza proizvodnju i dostavu cjepiva nakon što je privremeno obustavila primjenu cjepiva Johnson&Johnsona zbog toga što je kod šest žena došlo do pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

“Treba vremena za dodavanje velikih novih proizvodnih kapaciteta”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel tijekom razgovora s investitorima. Dodao je da se ipak očekuje da će nedavno najavljeno ulaganje u proširenje kapaciteta “vrlo konkretno” pridonijeti povećanju proizvodnje 2022. godine.



Bancel je rekao da je Moderna i dalje na putu da tijekom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 milijuna i milijardu doza svog cjepiva.

Moderna je ranije ovog mjeseca priopćila da je na putu da ispuni svoje ciljeve dostave cjepiva europskim zemljama, koje su također privremeno zaustavile cijepljenje Johnson&Johnsonovim cjepivom.

Komentari