Mekani ‘spezzatino’: Talijanski ‘gulaš’ koji se radi od najžilavijih komada mesa

Spezzatino je popularno talijansko jelo nalik na gulaš koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, janjetine, ovčetine ili svinjetine.

Meso se reže na manje kocke, posipa brašnom, pirja na masnoći s lukom i raznim povrćem te kuha na niskoj temperaturi oko tri sata dok meso ne omekša te se može rezati vilicom.

Ime je dobio po talijanskoj riječi spezzattere, koja znači ‘narezan na male komade’. Nekoć se posluživao čak i na tradicionalnim vjenčanjima između predjela na bazi tjestenine i glavnog jela.

Danas je nezaobilazan dio brojnih talijanskih domaćinstava koja ga poslužuju uz kuhanu palentu ili pire od krumpira.



Sastojci:

1 kg junetine bez kosti
400 ml mesnog temeljca
200 ml bijelog suhog vina
½ kg narezanog luka
½ kg paprike
3-4 češnja češnjaka
1 lovorov list
2 šake svježeg peršina
maslinovo ulje za pirjanje
brašno za posipanje
sol i papar po želji

Priprema:

1. U velikom loncu zagrijte nešto maslinova ulja, pa na njemu prepržite komadiće mesa narezane na otprilike istu veličinu koje ste prethodno posipali s nešto brašna.

2. Prijajte 10 do 15 minuta, odnosno dok ne ispari sva tekućina iz mesa, a junetina ne dobije zlatnosmeđu koricu.

3. Podlijte meso bijelim vinom i kuhajte sve zajedno desetak minuta, odnosno dok ne ispari sav alkohol.

4. Ubacite u lonac nasjeckani češnjak, paprike narezane na trakice i temeljac pa pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Posolite i popaprite. Dodajte lovorov list.

5. U lonac ubacite luk nasjeckan na tanke trake, poklopite ga i pustite da se sve zajedno kuha bez miješanja oko dva do tri sata, odnosno dok meso ne postane mekano, a povrće se ne pretvori u želatinozni umak.

6. Pred kraj kuhanja u lonac ubacite sitno nasjeckani peršin, piše Punkufer.hr.

Dobar tek!

 

Komentari