MEĐUNARODNI DAN ŽENA Više od 15.000 žena marširalo je za svoja prava ‘Žene će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan žena koji je dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Na današnji dan 1909. godine više od 15.000 žena, odnosno radnica, marširalo je u Chicagu za bolja prava. Tražile su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Tako se pojavila ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena, žene su prosvjedima tražile bolje radne uvjete, a inicijativu je pokrenula istaknuta njemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Clara Zetkin. Tako je prvi Dan žena proslavljen 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj.

Naime, Clara Zetkin žestoko se borila za prava žena i radnica cijeli svoj život. Zahtijevala je jednake plaće za žene i muškarce, zalagala se i za pravo glasa žena te općenito za poboljšanje položaja žena u društvu, ali i jednakost kod odgoja djeteta. Bila je jedna od prvih žena u Njemačkoj kojoj je bilo dozvoljeno školovati se za učiteljicu.



“Onaj tko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ako je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skraćivati radno vrijeme, niti ograničavati oblasti u kojima može da radi”, rekla je u Parizu 1889. godine, piše 24 sata.

Također je govorila da bi brak trebalo postaviti na temelje međusobnog dopunjavanja i potpomaganja, oba roditelja odgovorna su za odgoj djece.

“Kako muškarac i žena pripadaju jedno s drugim pri stvaranju djeteta, tako i pripadaju jedno s drugim pri odgoju djeteta, jer odgoj je drugo stvaranje djeteta i u mnogo slučajeva i važniji dio stvaranja djeteta, a kasnije čovjeka”.

Generalna skupština UN-a je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. ožujak Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Komentari