Medicinski djelatnici imaju sedam puta veći rizik od razvoja težeg oblika koronavirusa

Boris Kovacev / CROPIX

Među zdravstvenim je radnicima uočen sedam puta veći rizik od razvoja težeg oblika covida-19 nego među onima koji ne rade izravno s oboljelima od te visokozarazne bolesti, pokazala je studija provedena u Britaniji.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine temelji se na podacima prikupljenim diljem Velike Britanije tijekom prvog vala pandemije od ožujka do svibnja.

“Profesionalna izloženost virusu izaziva veliku zabrinutost u za život ključnim radnim skupinama, posebno među zdravstvenim osobljem” čemu zna pridonijeti i neispravna osobna zaštitna oprema (PPE), navodi se u članku.

Analizom je utvrđeno i da su zaposleni u socijalnoj skrbi i u prijevozu pod dvostruko većim rizikom od razvoja težeg oblika covida od radnika u zanimanjima koja nisu od vitalnog značaja.



Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u škotskom Glasgowu, irskom Limericku i američkoj Syracusi uvelike je u skladu s onim što se i dosad pretpostavljalo.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u rujnu je objavilo da je više od njih tisuću iz 44 zemalja s dostupnim podacima umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.

Stopa zaraze među zdravstvenim osobljem na globalnoj razini iznosi otprilike 10 posto, što je znatno više nego u općoj populaciji.

Komentari