Magle vam se naočale zbog maske? Evo kako to riješiti

Twitter

Zamagljivanje naočala je fizikalna pojava. Nastaje zbog kondenzacije vlage na glatkoj površini koja se javlja izdisanjem toplog zraka, a osobito pri velikim promjenama temperature kad iz tople prostorije izlazite na hladan zrak.

“Ljudima se sad nude različite opcije gelova, maramica i tekućina koje su lijepo upakirane i ilustrirane, ali učinak izostaje. Mnogi tu vide priliku za prodaju artikala koji baš ne donose željene rezultate”, rekao je optičar iz Zagreba Ratko Kušić za 24sata, dodajući kako su ga već mnogi kontaktirali radi problema zamagljivanja leća naočala, a svima je ponudio jedino dostupno i isplativo rješenje koje može makar malo pomoći u suzbijanju ove pojave.

“Naočale operite sapunom i isperite mlakom vodom, a potom ih posušite na zraku ili prebrišite čistom krpicom od mikrovlakana. To na lećama ostavlja tanak zaštitni sloj koji smanjuje površinsku napetost pa se vlaga neće skupljati na njima”, kazao je Kušić.

Za one dubljeg džepa preporučuje kupnju tzv. anti fog leća čija cijena varira od 600 kuna na više i mogu se nabaviti u svakoj optici.



“To nije čarobno rješenje, ali proizvođači ih deklariraju kao otporne na zamagljivanje i uvelike smanjuju tu pojavu. Ipak, kod većih promjena temperature zamagljivanje je ipak neizbježno, samo što će u ovom slučaju biti bitno manje”, kazao je optičar.

Kaže i da pomaže ako masku čvršće pritisnete na nos i gornji dio lica ili ako je s nutarnje strane prelijepite dvostranom ljepljivom vrpcom koja će na taj način spriječiti da vaš dah dopire do stakala. Pritom je važno da vam maska pristaje, a dodatno će pomoći ako je stavite visoko na vrh nosa kako bi se smanjila cirkulacija zraka između maske i naočala.

“Trik sa sapunom i vodom je najjednostavniji i najučinkovitiji. Nije magično rješenje, ali takvo ni ne postoji”, zaključio je on.

Problemu magljenja stakla na naočalama doskočio je još jedan liječnik sa svojim posve jednostavnim i djelotvornim trikom.

Ako vam je teško zbog magljenja naočala ili držanja maske na nosu, jednostavan flaster čini čuda. Naučio sam to u operacijskoj sali. Slobodno podijelite, to može spasiti živote!, rekao je doktor Daniel M. Heiferman u svom postu na Twitteru, aludirajući na one koji zbog zamagljenih naočala izbjegavaju nositi masku.

Drugi su se pitali zašto se sami nisu dosjetili tog jednostavnog trika. Čak se i Chrissy Teigen umiješala, rekavši: ‘Zato ste vi liječnik, a ja nisam’.

Komentari