Lovor je lijek za sve! Dodajte ga u što više jela, tople večeri začinite čajem, izvanredno ublažava napetost

HRT

Lovor je uglavnom poznat samo kao začin tipičan za mediteransko podneblje. Međutim, lovorovi listovi, koji su bili vrlo cijenjeni od starih rimskih vremena, također mogu biti izvrstan prirodni lijek, osobito tijekom zime kada češće imamo problema s kašljem…

Čaj od (osušenog) lovorovog lista jedan je od najjednostavnijih, a ujedno i najučinkovitijih prirodnih pripravaka za ublažavanje respiratornih problema.

Ljekoviti sirup također se može pripremiti od lovorovih listova i šećera, što će također pomoći u ublažavanju kašlja i drugih respiratornih problema.

Druga mogućnost je uporaba eteričnog ulja lovora. Pomiješajte nekoliko kapi ovog esencijalnog ulja s bilo kojim biljnim uljem, a zatim ga utrljajte u prsa. To će osigurati brzo opuštanje dišnih putova.



Sličan učinak može se postići kuhanjem jačeg lovorovog čaja kojeg ćete upotrijebiti kao obloge.

Umočite čistu krpu u čaj, ocijedite i stavite na prsa. Naravno, možete dodati i esencijalno ulje lovora u vruću vodu koju planirate koristiti za inhaliranje.

Zbog svojih antibakterijskih učinaka, pripravci od lovora mogu čak pomoći u kontroli različitih štetnih bakterija.

Prirodni dijuretik

Čajem od lovorovog lista također si možete pomoći kada patite od raznih probavnih problema. Lovor će vrlo uspješno smiriti uznemireni želudac – a neki čak koriste i lovorove pripravke koji pomažu u ublažavanju simptoma povezanih s celijakijom.

Između ostalog, lovor također može pomoći u detoksikaciji tijela, a smatra se i izvrsnim prirodnim dijuretikom. Čak i ako ne želite koristiti posebne ljekovite pripravke na bazi lovora, svakako se preporučuje da lovor uvrstite u što više jela, ne samo radi poboljšanja okusa, nego i zbog niza ljekovitih učinaka koje možete očekivati…

Lovor će također pomoći u bržoj probavi onih jela koja bi inače mogla predstavljati težak zalogaj za vaš probavni sustav.

Prelijte mokru kosu 

Lovorov list može vrlo dobro doći svima koji pate od raznih problema s kosom.

Kaže se da je čaj od ovih listova posebno učinkovit u uklanjanju peruti, a istodobno tvari sadržane u lovoru mogu i vaše folikule dlake učiniti zdravijima – što znači ljepšu i zdraviju kosu i brži rast.

Ako želite koristiti lovor za njegu kose, najprije skuhajte jaki čaj. Kad kosu operete šamponom kao i obično, još mokru kosu prelijte lovorovim čajem. Nježno masirajte tjeme nekoliko minuta tako da korisni sastojci doista dođu do folikula.

Ublažavanje stresa 

Osim u majčinoj dušici, bosiljki i lavandi i lovor sadrži linalool. To je tvar koja je vrlo cijenjena u aromaterapiji, jer pomaže u ublažavanju stresa ili napetosti.

Budući da dugotrajni stres može biti vrlo štetan za naše zdravlje, definitivno ima smisla pomoći si učinkovitim prirodnim pripravcima bez nuspojava kod prvih znakova problema. Jedan od najboljih izbora u takvim slučajevima može biti upravo lovor.

Štiti srce od bolesti 

Lovor je također jedan od onih začina koji nam mogu pomoći u zaštiti srca od mnogih bolesti. To je uglavnom zbog kofeinske kiseline i rutina koji se nalazi u lovorovim listovima.

Rutin pomaže u jačanju stijenki naših kapilara, a kofeinska kiselina sudjeluje u uklanjanju štetnog HDL-kolesterola iz tijela, što je također izuzetno važno za zdrav kardiovaskularni sustav, piše Zdravlje.slobodnadalmacija.hr 

Komentari