Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju. U više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca

U nedjelju, 28. ožujka, počet će ljetno računanje vremena kad će se sat pomicati za jedan sat unaprijed, izvijestio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Sat će se pomaknuti unaprijed u nedjelju u 2 sata ujutro, tako da se 2 sata, 00 minuta i 00 sekundi računa kao 3 sata, 00 minuta i 00 sekundi, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021.

Ukidanje, ali još nema odluke 

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta, očito ima više mana nego prednosti.



Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Čemu uopće pomicanje sata?

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

Zašto ukidamo pomicanje sata ako štedi energiju?

Pomicanje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga; u više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca. Jedno istraživanje nam govori da čak i broj prometnih nesreća u SAD-u poraste za 6% unutar tjedan dana nakon proljetnog pomicanja sata. Također, pomicanje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno utjecati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.

Koje računanje vremena je točno – ljetno ili zimsko?

U principu je zimsko vrijeme pravilo – tijekom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne. Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme točno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena. Ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska odluči na ljetno računanje vremena, pošto je ipak turistička zemlja. U tom slučaju, najveći problem ljudima biti će ustajanje zimi po mraku.

Komentari