Limun torta od badema i meda bez brašna

Ako vam je dosadno dok ste doma i čekate da prođe pandemija koronavirusa, portal missGastro vam nudi niz zanimljivih recepata, a jedan od njih je Limun torta od badema i meda bez brašna.

Ova torta prekrasna će biti nevezano koje voće se koristi za njenu pripremu, od smokava i naranči pa do ananasa. No, u ovom slučaju mi smo se odlučili na provjereni recept iz kuhinje Marthe Stewart. Nadalje, ako nikada niste, na portalu missGASTRO možete provjeriti kako tostirati bademe prije pripreme same torte.

Sastojci:

2 žlice maslaca



50 g (smeđeg) šećera

2 limuna

200 g tostiranih badema

1/2 žličice sode bikarbone

1/2 žličice soli

4 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)

100 g meda

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

Lim za pečenje premažite maslacem i dno pospite šećerom. Tanko narežite limun i uklonite sjemenke. Rasporedite kriške limuna u koncentrične krugove, ako je riječ o okruglom kalupu za torte, preko smeđeg šećera. Stavite lim na stranu.

U procesoru za obradu hrane sameljite bademe. Dodajte sodu bikarbonu i sol te ponovno uključite procesor hrane dok ne dobijete finu smjesu. U srednje velikoj zdjeli umutite žumanjke i med.

Zatim im dodajte smjesu badema, sode i soli. Umutite bjelanjke sve dok se ne udvostruče i pretvore u “snijeg”.

Nježno umiješajte bjelanjke u smjesu od badema i prebacite dobiveno tijesto u lim za pečenje. Pecite dok vrh ne postane zlatno smeđe boje, oko 30 do 35 minuta.

Ostavite da se ohladi u limu pet minuta. Pažljivo okrenite na tanjur za posluživanje.

Poslužite toplo, navodi portal missGASTRO.

Komentari