Liječnici objasnili zašto ne biste smjeli ignorirati ni blage simptomte covida-19

Pixabay

Liječnici u bolnici Sir Ganga Ram proveli su istraživanje na 30 pacijenata, pri čemu su utvrdili da bi se ozbiljne posljedice kod pacijenata koji boluju od covida-19 mogle izbjeći ako se poduzmu hitne mjere.

Prema studiji koju su proveli istraživači pacijenti koji imaju blage simptome covida-19 mogu razviti visoku temperaturu, teške bolove u tijelu i mišićima, moždani udar, trombozu nogu, fibrozu pluća i srčane probleme, ako odbiju testiranje na koronavirus.

Istraživači su primijetili da je 30 pacijenata koji su razvili blage do umjerene simptome bolesti uopće nisu testirani na koronavirus. S obzirom na to da su imali samo blage simptome, pacijenti su pretpostavljali da će simptomi s vremenom nestati.

“Kada su ti blagi simptomi uznapredovali do umjerenih i težih, pacijenti su hitno prebačeni u bolnicu”, kazao je dr. AtulKakar, zamjenik predsjedatelja odjela interne medicine u bolnici Sir Ganga Ram.



Ispitivanje i nadzor i dalje su bitni kod svih vrsta pacijenata

“Samo u posljednjih mjesec dana liječili smo blizu 30 pacijenata s umjerenim do teškim komplikacijama koje je izazvao covid-19, a koji nisu prethodno testirani. Testovi na antitijela kod svih bolesnika bili su pozitivni. Ti su pacijenti dolazili s problemima povezanim s različitim organima kao što su pluća, živčani sustav, srce i krvne žile”, dodao je.

“Mnogi pacijenti koji su imali probleme vezane za pluća zahtijevali su dopunu kisika i nekoliko posebnih lijekova”, istaknuo je dr. Kakar.

Liječnici vjeruju kako su takvi pacijenti mogli izbjeći ozbiljne posljedice da se brzo djelovalo, odnosno da su se rano testirali i na vrijeme počeli liječiti infekciju.

Dr. Kakar je upozorio da osobe s blagim simptomima ne smiju olako shvaćati bolest te da se trebaju što prije testirati i biti pod liječničkim nadzorom. Ako simptomi dugo traju ili dođe do pogoršanja, to treba hitno prijaviti, prenosi N1.

“Ispitivanje i nadzor i dalje su bitni kod svih vrsta pacijenata, posebno starijih, onih koji su imunološki ugroženi ili imaju osnovna zdravstvena stanja poput dijabetesa, karcinoma, pluća ili bolesti bubrega. Na različite načine utječe na različite ljude. Većina zaraženih ljudi razvit će blagu bolest i uz nadzor će se oporaviti u samoizolaciji ”, dodao je dr. Kakar.

Komentari