Liječnica tvrdi kako luk trebamo staviti u svako jelo

Luk se obično ili voli ili mrzi, bilo da je sirov, pirjan, pečen ili čak ukiseljen, a njegov je okus doista specifičan, kao što je uostalom i primjena.

Egipćani su ga čak i štovali te su smatrali da njegov oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost, dok su ga Grci često jeli jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Bez obzira što nam često tjera suze na oči i daje zadah nakon jela, bez luka bi brojna jela bila prazna. To smatra i liječnica opće medicine Cate Shanahan, koja navodi niz razloga zbog kojih bi ovo podcijenjeno povrće trebalo stavljati u svaki obrok koji možete.



Zašto luk?

Nije tajna da se luk može pohvaliti nekim prilično impresivnim zdravstvenim blagodatima. Najznačajnije je što je bogat antioksidansima poput vitamina C i B, koji uništavaju slobodne radikale. Također sadrži i probiotska vlakna, što pomaže u održavanju zdravih bakterija u probavnom sustavu, piše Mind&Body; Green.

Osim toga, brojna zdravstvena istraživanja su otkrila da je luk povezan s manjim rizikom od karcinoma dojke, a njegovi nutrijenti općenito pokazuju antikancerogena svojstva.

U pogledu vrsta luka (crveni, žuti, bijeli ili zeleni), udio antioksidansa varira u svakom od njih te se smatra kako je crveni najzdraviji. Ipak, s niti jednom vrstom u obroku nećete pogriješiti, ističe Shanahan.

To nad vodi i do sljedećeg razloga zašto ona obožava luk – prisutan je u svakoj svjetskoj kuhinji jer daje bogatstvo svim jelima. Bilo da se radi o mesnim jelima, povrću, zalihama, gulašima i salatama, vjerojatno je da je luk negdje unutra, jer je kao namirnica odličan za nadopunjavanje okusa.

Naposljetku, luk se ponajprije preporučuje srčanim bolesnicima jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Luk smanjuje i rizik od povišenog krvnog tlaka, a ima i antivirusna te antibiotska svojstva te regulira šećer u krvi, 24 sata.

Komentari