Ledeni vjetar s jagodama pravi je sezonski klasik, evo i recept

Foto: Nevena Josipović

Savršene beze kore, lagana i prozračna krema i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kod ovog kolača većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora.

Za njih morate imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspjeha. Krema vam mora biti lagana i prozračna, a to ćete postići tako da žumanjke i šećer miksate minimalno 10 minuta. Od voća obično koristim jagode i banane, kivi baš i ne preferiram, ali u originalnoj verziji i on se nalazi u kolaču.

Priprema

Sastojci za kore:

9 bjelanjaka



Prstohvat soli

30 dag šećera

1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa

Sastojci za kremu:

9 žumanjaka

4 žlice šećera

4 žlice oštrog brašna

4 dl mlijeka

2 bourbon vanilin šećera

25 dag maslaca

8 dl slatkog vrhnja Voće po želji (jagode, banane, kivi)

Za početak pećnicu upalite na 130°C i obavezno uključite ventilator. Ako nemate pećnicu s ventilatorom onda ju upalite na 120°C. Za izradu kora koristite neku malo veću posudu i u nju stavite bjelanjke.

Dodajte prstohvat soli i počnite miksati. Kada vam se bjelanjci dobro zapjene dodajte pola šećera, nastavite miksati i kroz minutu dodajte ostatak šećera. Prilikom izrade ne smijete pretući bjelanjke već vam moraju ostati kremasti.

Pri kraju dodajte jušnu žlicu octa, ako nemate jabučni možete alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazite na teksturu snijega od bjelanjaka jer vam o tome ovisi izgled kore. Zapamtite snijeg vam mora biti kremast! Koristite tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obložite papirom za pečenje.

Ako vam papir bježi onda na krajevima tepsije stavite malo snijega da vam se papir prisloni na tepsiju. Ako imate problema da vam se pečena kora zalijepi za papir onda papir možete lagano premazati maslacem, ali nije potrebno, jer ako je kora dobro pečena lagano se skida s papira. Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedite po tepsiji (plehu) i stavite u pećnicu te pecite odnosno sušite 1 sat i 30 do 40 minuta.

Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora vam mora dobiti laganu boju, poput bijele kave. Kada je kora pečena ugasite pećnicu i pustite ju još tri minute bez da otvarate vrata. Zatim ju izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladila odlijepite ju s papira i prerežite tako da dobijete tri kore.

Za izradu kreme žumanjke miksajte i dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dobro izmiksajte smjesu da vam se ne stvore grudice. Smjesu stavite na laganu vatru i neprestano miješajte pjenjačom. Smjesa vam ne smije zakuhati jer će vam jaja koagulirati pa ćete dobiti kajganu.

Morate miješati dok vam se smjesa ne zgusne i tada ju maknite s vatre. Izlijte ju u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom da vam se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksajte te ga dodajte u dobro ohlađenu kremu.

Kremu dobro izmiksajte da vam se maslac dobro poveže s kremom. Voće koje ćete koristiti očistite, operite i narežite sitno. Ako koristite jagode njih narežite na male kockice. U međuvremenu izmiksajte pet dl slatkog vrhnja u šlag.

Na pladanj stavite jednu koru te premažite jednom trećinom kreme. Posložite voće po želji (jagode), zatim po voću stavite jednu trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, posložite voće (banane) i opet šlag. Stavite treću koru, voće po želji i preostali šlag. Izradite još tri dl slatkog vrhnja u šlag i njime ukrasite kolač izvana, piše Nevenka Josipović za Gastro 24 sata.

Pustite u hladnjaku preko noći i poslužite.

Foto: Nevena Josipović

Komentari