Kuhinja ima najviše bakterija. Evo kako možete temeljito očistiti ključne stvari

Kuhinja je prostorija koja ima najviše bakterija i najpodložnija je za uzgoj klica. Sudoper i daske za rezanje mogu imati više bakterija nego WC školjka. Da bismo izbjegli opasne klice koje mogu uzrokovati razne bolesti, potrebno je zamijeniti posuđe koje više ne ispunjava higijenske standarde.

Koliko često treba mijenjati tave, lonce, daske za rezanje i drugo posuđe ovisi o tome koliko ih dugo koristimo, ali i koliko ih dobro održavamo i čistimo. Čišćenje je ključno, ali različite kuhinjske predmete i površine trebaju se i različito čistiti.

Frižider

Za čišćenje frižidera izvana potrebna vam je krpa i deterdžent. Gornji dio frižidera, stranice hladnjaka i vrata prebrišete krpom. Za hladnjake od nehrđajućeg čelika koristite sprej od nehrđajućeg čelika. Prebrišite i drške na vratima jer na njima ostaju otisci prstiju.

Kada frižider čistite iznutra, najprije ga isključite i u potpunosti ispraznite te izvadite police i ladice koje se mogu odvojiti. Unutrašnjost frižidera obrišete krpom i deterdžentom. U litri vruće vode možete otpiti dvije žlice sode bikarbone. Tu otopinu možete koristiti za dijelove koji se ne ispiru. Soda bikarbona učinkovita je i za tvrdokorne mrlje. Potrebno ju je pomiješati s malom količinom vode i staviti na mrlju te pustiti da odstoji neko vrijeme. Nakon toga samo prebrišete mrlju.



Sve dijelove koji se mogu izvaditi (police, ladice) potopite u toploj vodi u koju ste stavili sapun ili deterdžent. Nakon toga sve temeljito isperite, posušite i vratite u frižider.

Aparat za kavu

Svakih mjesec dana bilo bi poželjno dekalcificirati aparat, odnosno ukloniti nakupine minerala. Kvaliteta proizvođača, količina upotrebe i rutinsko održavanje mogu utjecati na to koliko će trajati ovaj uređaj. Prosječni vijek trajanja dobrog aparata za kavu je pet godina.

Obični alkoholni ocat učinkovito je sredstvo za čišćenje ovog aparata. Pomiješajte jednaku količinu octa i vode, smjesu stavite u aparat i prokuhajte otopinu. Nakon toga samo isperete aparat i prokuhate običnu vodu još jednom kako biste se riješili arome octa.

Posuda za voće

Prosječna posuda za voće može sadržavati mnoštvo bakterija, čak do 11 puta više nego što ih ima posuda za hranu za kućne ljubimce. Ova je posuda tako prljava jer je često zaboravimo očistiti i možda ne operemo ni voće prije nego ga stavimo u posudu.

Važno je oprati voće prije nego ga stavite u posudu, a jednom tjedno posudu operite vodom i deterdžentom te prebrišite suhom krpom prije ponovnog korištenja.

Lonci i tave

Nakon upotrebe mogu se ručno oprati ili ih možete staviti u perilicu posuđa. Koliko će ovo posuđe trajati uvelike ovisi o tome i kako ih pohranjujte odnosno spremate u kuhinjske police.

Da biste im produžili životni vijek i izbjegli ogrebotine, možete staviti neke podloge između njih. Kada miješate hranu, koristite ispravan pribor koji neće naštetiti posuđu. Prije pranja svakako pričekajte da se lonci i tave ohlade te izbjegavajte pranje u perilici posuđa.

Set noževa

Preporučuje se da noževe čistite toplom vodom, deterdžentom i krpom za pranje. Izbjegavajte spužve s grubim dijelom koji služi za ribanje jer mogu oštetiti noževe te također izbjegavajte pranje noževa u perilici posuđa.

Kvalitetan set noževa koji se dobro održava i čisti može potrajati cijeli život.

Šalice i čaše

Ovo posuđe najbolje je prati u perilici posuđa jer visoka temperatura ubija klice na šalicama i čašama. Ne zaboravite redovito prati čaše i šalice koje koristite na poslu.

Ako ih dobro održavate i čistite, šalice i čaše mogu vam trajati cijeli život, piše N1.

Komentari