Kreme za brijanje mogu imati štetne sastojke: Napravite svoju

Vjerojatno malo koji muškarac razmišlja o svojoj kremi, odnosno pjeni za brijanje koja je potrebna jer kao hidratantno sredstvo omekšava dlačice i omogućava lakše klizanje žileta o kožu.

I premda tradicionalne kreme uglavnom daju savršenu količinu pjene, one obično sadrže i za kožu štetne sastojke poput formaldehida, parabena i ftalata.

Rješenje? Napravite ju sami – može biti slična kupovnoj, a sadržavati više hidratantnih spojeva koji će za pomoći isušenoj ili čak ljuskavoj koži.

Napraviti kremu kod kuće:

Obično se krema za brijanje pjeni nakon nanošenja jer u aerosolnim bočicama sadrži razne kemijske formule koje joj danu pjenastu konzistenciju.



Marisa Plescia iz trgovine sa prirodnim kremama NakedPoppy kaže da se taj ‘šlag’ može napraviti i sa prirodnim proizvodima na bazi ulja i maslaca koji će kožu učinit posebno svilenkastom i glatkom.

Treba vam:

1/4 šalice ulja od kokosa ili bademovog, maslinovog ili ulja od jojobe. Različita ulja imaju različita hidratantna i antioksidacijska svojstva zato slobodno sami izaberite svoje.
1/4 šalice nerafiniranog shea maslaca: zbog svog je sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože i koristi se kod atopijskog dermatitisa, za sunčanje, balzame za usne, itd. i može se kupiti u specijaliziranim trgovinama s prirodnim beauty proizvodima (i online).
1 do 2 žlice soka aloe vere ili 15 kapi esencijalnog ulja.

Sve što trebate je s mikserom pomiješati shea maslac i ulje dok krema ne bude bez komadića, a onda ubacite dodatke poput aloe ili esencijalnih ulja.

Prije brijanja samo nanesite tanki sloj kreme.

“I pazite da temeljito operete britvicu”, savjetuje Plescia, jer krema za brijanje može začepiti one male utore.

Kremu na bazi maslaca malo je teže isprati od uobičajene pjene za brijanje pa ćete možda nakon brijanja morati upotrijebiti sapun kako biste je isprali.

Aloe vera gel ili sok sjajan je za osjetljivu kožu jer ima protuupalna svojstva pa je DIY krema za brijanje i umirujuća: a osim upala smiruje i ogrebotine od brijanja.

Esencijalna ulja (eterično ulje eukaliptusa, lavande, kamilice ili paprene metvice) kremi daju personalizirani miris, ali oni s osjetljivom kožom ne trebaju stavljati visoku koncentraciju.

DIY krema za brijanje ima kraći rok trajanja, rekla je Plescia za portal MBG. Najbolje ju je, kaže ona, držati na suhom i hladnom mjestu (nikako ne pod tušem) i to ne duže od dva tjedna. Ako voda ipak uđe u nju, bacite je i napravite novu jer voda može promicati rast mikroba – a ne želite da bude kontaminirana s bakterijama, piše 24 sata.

Komentari