Krećite se, vježbajte, dovoljno spavajte, ali i svakodnevno pojedite jednu bananu, evo zašto…

Pixabay

Neprekidno sjedenje i nekretanje, a uz to i loše prehrambene navike mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema pa i srčanog udara. Vježbanje i dovoljno sna su odlične navike kojima se može smanjiti rizik od infarkta. No, treba naglasiti kako je pritom vrlo važno i to što jedemo.

Studija sa Sveučilišta u Alabami je otkrila da jedenje banana svaki dan može pomoći u prevenciji srčanog i moždanog udara i to zahvaljujući učinku kalija i na zdravlje arterija.

I neka ranija istraživanja također su sugerirala da prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik od razvoja nekih srčanih bolesti.

Kardiologinja Michelle Routhenstein ističe da je dovoljan unos kalija potreban u održavanju zdravog rada srca.



“Ako osobi nedostaje kalija, može doći do aritmije što može narušiti protok krvi prema mozgu, mišićima i organima”, rekla je.

Stručnjaci smatraju da kalij poboljšava srčane funkcije tako što regulira otkucaje srca i gradi mišiće. Sve se to pozitivno odražava i na arterije, što posljedično dovodi do nižeg rizika od razvoja srčanog ili moždanog udara, piše Reader’s digest.

Stoga se u prehranu trebaju uključiti namirnice bogate kalijem. Osim banane, kalijem je bogat i batat, grah, lisnato zelje, brokule, špinat, mrkve i cvjetača.

Komentari