KORONAVIRUS I NA ANTARKTICI Zabilježeni prvi slučajevi zaraze

Ilustracija Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa proširila se i na Antarktiku. Zaraženo je 36 osoba u čileanskoj istraživačkoj bazi General Bernardo O’Higgins Riquelme, 26 vojnika i deset radnika na održavanju. Svi oboljeli evakuirani su u Punta Arenas u Čileu.

Vijest je objavljena tri dana nakon što su zabilježena tri slučaja zaraze na vojnom brodu Sargento Aldea koji je pristao 27. studenog i vratio se u Čile 10. prosinca. Brod je dovodio hranu, namirnice i osoblje u istraživačku stanicu. Svi putnici broda su u izolaciji, kako piše Tportal.

Po povratku u Čile, trojica od 208 članova posade testirana su pozitivno na koronavirus. Pri ukrcaju svi su bili negativni. Brod je stavljen u preventivnu karantenu, a osoblje u istraživačkoj bazi na Antarktiku nalazi se u izolaciji, kako navodi čileanska vojska.

Čile je šesta zemlja po broju zaraženih u Južnoj Americi, a na Antarktici ima četiri stanice, uključujući istraživačku baza Bernardo O’Higgins.

Na Antarktici nema stalnih stanovnika, ali se prošle zime tamo nalazilo oko tisuću ljudi, uključujući znanstvenike i izvođače radova.



Komentari