KORISNA, ALI I OPASNA Umjetna inteligencija šokirala zaposlenike Googlea

Twitter Foto: Twitter

Projekt Loon, koji je Google pokrenuo s ciljem pružanja pristupa internetu putem velikih balona na mjestima na kojima mreža nije dostupna, ubrzo je ugašen. Naime, umjetna inteligencija fascinirala je, ali i šokirala zaposlenike Googlea. 

Ovaj projekt zamišljen je tako da umjetna inteligencija upravlja balonima, pa su ju inženejri naučili kako da u što kraćem roku balon odvela od Puerto Rica do Perua. Unatoč mjesecima usavršavanja algoritma, umjetna inteligencija odvodila je balon izvan kursa pa su stalno morali vraćati balon na predviđenju putanju, kako piše BBC.

Kako bi saznali zašto se to događa pustili su umjetnu inteligenciju da odvede balon, bez ljudske intervencije, od Puerto Rica do Perua. Balon je oborio rekord u brzini putovanja, ali to je šokiralo inženjere. Bez ljudskih uputa, umjetna inteligencija pronašla je novi način i tehniku kretanja protiv vjetra, kakva je otkrivena još prije više stotina, ako ne i više tisuća godina.

“Nikada se nisam osjećao pametnije i gluplje u isto vrijeme”, komentirao je Salvatore Candido saznanje da je zaposlenike koji su radili na projektu Loon nadmudrila umjetna inteligencija.



Umjetna inteligencija s jedne strane može ljudi naučiti novim stvarima, a s druge strane pokazuje da može postati ‘opasno nepredvidljiva’.

 

Komentari