Koliko se zapravo Disney klasici razlikuju od originalnih priča i bajki?!

screenshot

Već desetljećima nam Disney svojim bajkama pruža jedinstven doživljaj na neiskvareno i nevino djetinjstvo. No, jeste li znali da su neki od najpopularnijih Disney klasika zapravo potpuno različiti od izvornih priča i bajki? Poznato je da je Disney uljepšao i romantizirao krajeve popularnih bajki i priča koji su zapravo izvorno brutalni, krvavi i sadistički. No, do koje mjere je to i učinjeno?

Ako ste mislili da je Trnoružica bila usred velike ljubavne priče ili da je Pinokio najbolji lutak na svijetu, razmislite još jednom. Portal Bajke.hr nam otkriva stvarnu priču i kraj iza ovih bajki – Trnoružica je zapravo žrtva silovanja, a Pinokio je trebao umrijeti jer je autor imao veliki prezir prema zločestoj djeci. Evo kratkog pregleda kako zapravo završavaju Disney klasici uz koje smo odrasli.

1. Snjeguljica

Nakon što ju princ spašava, Snjeguljica se udaje za njega i oni žive sretno do kraja života. Kraljica odlazi s dvora i više se ne vraća. To je kraj na koji smo naučili iz Disneyjevog klasika. No, ako pročitate izvornu priču Snjeguljice i sedam patuljaka braće Grimm vidjet ćete sretan kraj kojeg prati sadistička osveta – Snjeguljica i princ pozivaju kraljicu na svoje vjenčanje gdje ju natjeraju da pleše u vrućim željeznim cipelama sve dok se ona ne onesvijesti od boli i umre.

2. Mala sirena

Svi smo gledali kako Mala sirena dobije noge koje je oduvijek željela i udaje se za princa Erica s kojim živi sretno do kraja života. Jeste li ikad pomislili da bi se Mala sirena mogla ubiti? Naravno da ne, no u izvornoj verziji Hansa Christiana Andersena ona upravo to čini. Zašto? Priča je puno strašnija od one koju nam je pružio Disney.


U izvornoj priči Mala sirena je dobila noge, Disney prati priču, no izbacuje činjenicu da je sa svakim korakom koji je napravila na svojim novim nogama Mala sirena proživljavala velike fizičke bolove. Zavođenje princa dok proživljava ogromne bolove je nemoguće, stoga ju on ostavlja. Zla vještica joj nudi da ponovno bude sirena i živi bez bolova, ali pod uvjetom da ubije princa. Nemogavši to napraviti, Mala sirena počini samoubojstvo.

3. Pepeljuga

Staklena cipelica, predivne haljine i ljubav na prvi pogled iz Disneyjevog klasika su nam se svima urezali u pamćenje, no rijetki znaju da postoje dvije izvorne priče čiji je kraj puno groteskniji. U priči Charles Perraulta maćeha natjera svoje dvije zločeste kćerke da odrežu prste na stopalima kako bi mogle obuti cipelicu, dok u priči braće Grimm sestre režu petu. U obje verzije, sestre ne uspijevaju u svom naumu i Pepeljuga ipak živi sretno s princem do kraja života.

U Perraultovoj verziji se spominje još jedan jezivi detalj – na vjenčanju princa i Pepeljuge, jedan od Pepeljuginih prijatelja goluba iskljuca oči jednoj od zločestih sestara. Dok u jednoj od starijih verzija iz 17. stoljeća, Pepeljuga udari maćehu po prsima poklopcem i tako joj slomi vrat, zbog čega ona umire.

4. Trnoružica

Jedan od najpoznatijih Disneyjevih klasika ima možda i najšokantniju izvornu verziju od svih. Umjesto romantizirane Disneyjeve priče o princu koji pobjedi zmaja, poljubi princezu, vjenča se s njom i žive sretno do kraja života, izvorna priča je sve samo ne to. U originalnoj priči Giambattiste Basile, kralj, koji je već oženjen, čuje glasine da se u jednom dvorcu nalazi usnula djevica. On uspijeva pronaći dvorac, penje se kroz prozor i nalazi princezu bez svijesti. Par puta ju doziva, no kad ona ne reagira, on ju odnese u krevet gdje ju siluje.

Trnoružica ostaje trudna i u nesvjesnom stanju rađa blizance uz pomoć svoje dobre vile. Nakon par godina, kralj se sjeti usnule princeze i odluči ju ponovno posjetiti, no pronalazi ju budnu. Unatoč činjenici da ju je silovao, oni se zaljube jedno u drugo, a kada kraljica sazna za Trnoružicu, ona pokuša ubiti blizance tako da ih skuha i posluži kralju za večeru te spaliti Trnoružicu. Srećom, ne uspijeva u svom naumu, kralj i Trnoružica se vjenčaju i žive sretno do kraja života.

5. Mulan

U Disneyjevom klasiku mogli smo vidjeti hrabru ratnicu zbog koje kineska vojska osvaja rat, a ona srce jednog od vojnika, no u izvornoj verziji poeme o Mulan, Kina gubi rat, a neprijateljski khan ju odluči ostaviti na životu zatočenu da živi s njim. Mulan uspijeva pobjeći i odlazi kući gdje saznaje da joj je otac umro, a majka se udala za drugog čovjeka. Nemogavši trpjeti svoju nesretnu sudbinu, Mulan se odluči ubiti.

6. Knjiga o džungli

Za razliku od priče koju smo vidjeli u Disneyjevom klasiku u kojem divljaci i ljudi postaju prijatelji, a Mowgli se vraća u civilizaciju, izvorna verzija autora Rudyarda Kiplinga je brutalnija i prepuna uništenja i smrti što je karakteristično za bajke. Kada Mowgli saznaje da su mu mještani sela zarobili biološke roditelje, on ih uz pomoć vukova i slonova ubija i uništava selo. Preživjeli mještani ga proganjaju smatrajući ga zlim duhom, a Mowgli bježi nazad u džunglu.

7. Zlatokosa (Do kraja zapetljana priča)

Simpatičan Disney crtić u kojoj Zlatokosa upoznaje zgodnog lopova koji ju odvodi na avanturu života zapravo je potpuno drugačija od izvorne priče braće Grimm pod naslovom Matovilka. Iako je Matovilka zapravo rijetka bajka u njihovoj kolekciji koja ima sretan kraj, priča ima jezive elemente koje je Disney u potpunosti odlučio izbaciti – kad je saznala da princ svake večeri posjećuje zatočenu Zlatokosu, ona ga jedne noći dočeka, gurne s prozora, a on padne u trnje koje mu

probode oči. Takav slijep mjesecima luta šumom, no na kraju prepoznaje njen glas, pronađe ju i sazna da Zlatokosa sad ima dvoje djece i čarobne suze pomoću kojih mu se vraća vid.

8. Petar Pan

Disney nam je vjerno prikazao dječaka koji nikad nije htio odrasti, kako je učio djecu letjeti i odvodio ih u velike avanture, no prema izvornoj priči JM Barrie, Petar Pan je malo drugačiji lik u knjizi. On zapravo nije simpatični dječak koji ne želi odrasti, on je dječak koji se stalno hvali da je zaslužan za to što kapetan Kuka nema ruku i ponosi se ubijanjem gusara te ubija svakog Izgubljenog dječaka koji prekrši njegovo pravilo i odraste.

9. Zvonar crkve Notre Dame

Disneyjev simpatični Quasimodo prihvaća činjenicu da ga Esmeralda ne voli i svi ga na kraju vole unatoč njegovim manama, no izvorna priča Victora Huga puna je mračnih detalja – od seksualnog uznemiravanja do genocida, a kraj se bitno razlikuje od sretnog završetka koji nam je servirao Disney. Quasimodo nije uspio spasiti Esmeraldu i morao je gledati kako umire. Nakon njene smrti on odlazi na njen grob i ostaje dok i sam ne umre (od gladi). Nakon par godina, pronađene su njihove kosti, a kad su ih pokušali razdvojiti, pretvorile su se u prah.

10. Pinokio

Svi se sjećamo lažljivog lutka koji na kraju biva pretvoren u pravog dječaka, no u originalnoj verziji priče Carla Collodija, Pinokio je zločesti dječak koji ubija životinje, laže, izruguje se i krade od svog oca Đepeta. U izvornoj verziji Zrikavac nije Pinokijev najbolji prijatelj, već potpuno suprotno. Kada Zrikavac pokuša zaustaviti Pinokija od svojih nauma, Pinokio se naljuti, udara ga čekićem po glavi i ubija. Općepoznato je da autor nije skrivao svoj prezir prema neposlušnoj djeci i planirao je završiti priču Pinokijevom smrću, no izdavači nisu podržali njegovu ideju i zahvaljujući njima, Pinokio je preživio.

Iako uspješno romantizirani, promijenjeni i uljepšani, Disneyjevi animirani filmovi su ipak nasilniji od filmova za odrasle, no rijetke će natjerati da donesu odluku da ih prestanu gledati. Bez obzira na to kakvu sudbinu prolazili glavni likovi, jedno je sigurno: kraj u Disney filmu je uvijek sretan, piše N1.

Komentari