Koliko dugo može potrajati otvoreno mlijeko te koja je razlika između isteka roka i valjanosti?

Ilustracija: Pixabay

Svakom pakiranje mlijeka sadrži natpis s navedenim rokom valjanosti koji označava koliko dugo je mlijeko dobro. No koji je konačan rok do kada ga smijete konzumirati?

Kada jednom otvorite mlijeko, ono vam može trajati 4-7 dana nakon isteka roka ako ga držite u firižideru. Ako nije otvoreno, punomasno mlijeko traje 5-7 dana, mlijeko sa smanjenom masnoćom i obrano traje sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze traje 7-10 dana nakon navedenog roka, ako ga držite u frižideru.

No, nemojte zaboraviti da postoji velika razlika između datuma isteka i datuma valjanosti, odnosno datuma do kojeg je najbolje iskoristiti proizvod. Naime, ako na proizvodu piše da ga je do određenog datuma najbolje iskoristiti, to se odnosi na kvalitetu samog proizvoda koja će biti najbolja do tog navedenog datuma.

Ako na proizvodu piše datum isteka, time se označava dan kada se proizvod počinje kvariti, nakon čega postati nesiguran za konzumaciju, objašnjava Lindsey Pasieka, istražiteljica za ConsumerSafety.org.



No, nemojte zaboraviti da sve ovisi i o tome koje mlijeko kupujete i kako ga čuvate. Primjerice, svježe ili nepasterizirano mlijeko mogu se ranije početi kvariti, baš kao i mlijeko koje ne sadrži konzervans, navodi Pasieka. Kontaminacija može ubrzati rast bakterija, što dovodi do kiselog mlijeka.

Ako niste sigurni je li mlijeko još uvijek dobro za piti, miris proizvoda bi vam mogao pomoći u tome. Namirnice koje više nisu dobre za konzumaciju obično imaju jak neprijatan miris zbog razvoja bakterija u njima, piše Reader’s Digest, a prenosi N1.

Komentari