Koje namirnice ljeti hlade tijelo, a koje ga zagrijavaju?! Evo odgovora

Voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od štetnih tvari kojima smo svakodnevno izloženi.

Uz vodu, preporučuju se mineralna voda, nezaslađeni biljni čajevi te svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi, kaže mag. nutricionizma Petra Vlak i dodaje da mnoge namirnice u svježem obliku obiluju tekućinom te nam pomažu u održavanju adekvatnog stupnja hidracije tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

“Najpoznatija ljetna poslastica je naravno, lubenica. Osim što je ukusna i zdrava, izdvaja se time što u samo 100 grama više od 90 posto vode, a obiluje i prehrambenim vlaknima, vitaminima A i C, magnezijem, te antioksidansima kao što je likopen. Nimalo ne zaostaje ni dinja. U 100 grama ima oko 90 posto vode, a sadrži i oko 2 grama prehrambenih vlakana koji blagotvorno djeluju na probavu”, kaže.



Na popisu je i osvježavajući krastavac koji je skoro u potpunosti ‘skrojen’ od vode. Sadrži 95 posto vode te samo 15 kalorija na 100 grama. Time se izdvaja kao idealni saveznik u održavanju težine, ali i u gubitku kilograma.

Hrana koja hladi tijelo:

Povrće: Tikvice, krastavci, celer i paprike sadrže više od 90 posto vode.

Jogurt: Izvor je i korisnih bakterija koje nas štite od ljetnih infekcija.

Izotonični napici: Tijelo opskrbljuju elektrolitima koji se gube pojačanim znojenjem.

Kokosova voda: Obiluje elektrolitima pa je idealan izbor nakon tjelesne aktivnosti.

Hladne juhe: Omogućit će adekvatnu nadoknadu tekućine, elektrolita i vitamina.

Hrana koja zagrijava tijelo:

Alkohol: Stimulira izlučivanje tekućine iz organizma pa ograničite unos.

Suhomesnati proizvodi: Obiluju solju koja traži dodatan unos tekućine.

Kalorična jela: Teško se probavljaju pa se tijelo nakon takvog jela dodatno zagrijava.

Masni i zreli sirevi: Masnoće i sol koje sadrže ometaju hlađenje tijela.

Kofein: Ubrzava rad metabolizma pa dodatno zagrijava tijelo. Smanjite unos kave i napitaka s kofeinom, piše 24 sata.

Komentari