Kihanje je prirodna pojava u tijelu i nemojte se boriti protiv nje, možete ugroziti zdravlje

Posljedice sprečavanja kihanja mogu biti zaista ozbiljne, otkrili su u izvještaju.

Dolaskom toplijih dana pojavile su se i alergije, čiji simptomi zaista mogu biti neugodni, pogotovo kihanje. Mnogi će, nakon što su kihnuli već mnogo puta, početi čepiti nos rukom i zatvarati usta misleći da će tako spriječiti ponovnu potrebu za kihanjem, ali liječnici kažu da to baš i nije najbolja ideja.

Opisali su tako u svom radu “Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck”, da taj potez može oštetiti sinuse, ali i grlo, baš kao što se dogodilo jednom 34-godišnjaku čiji su primjer uzeli za rad. Njemu je ozlijeđeno grlo, što je uzrokovalo jake bolove i teško gutanje. Također je došlo do puknuća u vratu, a sve zbog pritiska koji si je stvarao kako ne bi kihnuo.

Liječnici kažu da se čulo pucketanje u predjelu od vrata do rebra kada bi se micao, što ukazuje na to da su se mjehurići zraka našli u prsnim mišićima. Proveo je tjedan dana u bolnici, gdje je primao antibiotike i hranu preko infuzije, a sve zbog zaustavljanja kihanja.



Liječnici su još 2018. godine u jednom izvještaju otkrili da može doći do otežanog disanja, perforacije bubnjića, pa čak i puknuća moždane aneurizme kada se zaustavlja kihanje. Riskirate i rad ostalih žila, ozljedu dijafragme i puknuće rebra, prenosi LADbible.

Kihanje je prirodna pojava u tijelu i nemojte se boriti protiv nje. Naravno, uvijek kada vam se kiše, prekrijte usta laktom ruke, maramicom ili zaštitnom maskom kako biste spriječili širenje koronavirusa i drugih zaraza, prenosi Večernji list.

Komentari