KAVOLJUPCI OPREZ Kava na prazan želudac šteti zdravlju, povećava rizik od ovih bolesti

Ilustracija Foto: Pixabay

Pijenje kave prije doručka može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Naime, istraživanje je pokazalo da je kava popijena na prazan želudac smanjila kontrolu šećera u krvi za 50 posto.

Važno je zadržati zdravu razinu šećera u krvi kako bi se smanjio rizik od dijabetesa i bolesti srca. Znanstvenici sa Sveučilišta Bath istraživali su kako loš san i jutarnja kava utječu na metabolizam.

U istraživanju je sudjelovalo 29 muškaraca i žena koji su prošli tri eksperimenta. Prve noći ispitanici su normalno spavali i ujutro pili slatko piće. Druge noći istraživači su im svakih sat vremena ometali san na pet minuta i opet su pili slatko piće nakon buđenja.

Treći eksperiment je bio buđenje ispitanika tijekom noći te su pola sata prije slatkog pića popili jaku crnu kavu. Također, istraživači su prikupljali uzorke krvi kako bi pratili metabolizam ispitanika.



Rezultati su pokazali da kava može loše utjecati na zdravlje, ali je dobra vijest da nema razlike u kontroli šećera u krvi između lošeg i normalnog sna.

“Znamo da će gotovo polovica od nas ujutro prvo popiti kavu. Ovo istraživanje je važno i ima dalekosežne zdravstvene implikacije, jer smo do sada malo znali o tome što kava čini našem tijelu, posebno za kontrolu metabolizma i šećera u krvi. Jednostavno rečeno, kontrola šećera u krvi oslabljena je ako ujutro prvo popijemo kavu na prazan želudac, posebno nakon noći poremećenog sna. To bismo trebali spriječiti tako da prvo nešto pojedemo, a onda popijemo kavu”, rekao je profesor James Betts sa Sveučilišta Bath, prenose 24sata.

Komentari