Kako spriječiti žuto lišće na vašim biljkama i zašto se to uopće događa

Primjetili ste žute listove na vašoj najdražoj biljci? Ti žuti listovi rezultat su kloroze – stanja kada lišće ne sadrži dovoljno klorofila da proizvede svoju prirodnu zelenu boju.

Požutjeli listovi mogu biti i normalna pojava, ali ako ih primijetite u velikom broju to bi mogao biti znak većeg problema odnosno nedovoljne brige i njege o biljci.

Ovo su pet mogućih razloga zašto listovi žute i što učiniti s tim:



1. Biljka ne dobiva dovoljno vode

Najčešći razlog zbog kojeg lišće na vašoj biljci žuti je taj što ne zalijevate ili previše zalijevate biljku. Biljkama je potrebna voda kako bi preživjele i ako ju ne dobiva dovoljno, odbacit će lišće kako bi sačuvala svoju zalihu.

Tijekom svakog zalijevanja budite sigurni da ste zalili cijeli korijen biljke. Također, prije zalijevanja provjerite zemlju. Dva prsta ubodite u prvih pet centimetara zemlje. Ako je zemlja suha, vrijeme je za zalijevanje.

2. Biljka dobiva previše vode

“Ako je vaša biljka preplavljena i nema odgovarajuću drenažu, korijenje počinje tonuti u vodi, što uzrokuje žutu boju i brzo otpadanje lišća”, rekao je poljoprivrednik i uzgajač biljaka Nick Cutsumpas.

Teže je popraviti prekomjerno zalijevanje nego nedovoljno. Ako je vaša biljka preplavljena vodom, za sada je prestanite zalijevati i pobrinite se da vaš posuda ima rupu za drenažu. Ako se žuto lišće nastavi razvijati, vrijeme je da provjerite biljku na trulež korijena.

3. Previše svjetla

Oštra sunčeva svjetlost može uzrokovati propadanje klorofila u lišću, posebno ako vaša biljka preferira sjenovitije uvjete.

Ako se vaša biljka nalazi odmah uz prozor, premjestite je u sobi gdje dobiva manje svjetla. Ovo je posebno važno ako imate prozore okrenute prema jugu ili zapadu, jer oni imaju veću svjetlost od onih na sjeveru i istoku.

4. Biljka doživljava nagle promjene temperature

“Vaše sobne biljke mogu biti osjetljive na temperaturne promjene, a prekomjerno izlaganje hladnom propuhu s prozora ili klima uređaju u blizini može uzrokovati dodatni stres”, objasnio je Cutsumpas.

Ako sumnjate na temperaturne probleme, odmaknite svoje biljke od klima uređaja, otvorenih prozora ili bilo kojih vrata koja vode prema van. Potrudite se da okolina biljke bude na temperaturi između 18 i 23 Celzijeva stupnja, a vlažnosti od 40 do 50%.

5. Nedostatak hranjivih tvari

Da bi tvorile klorofil, biljke se oslanjaju na određene hranjive tvari u tlu, poput željeza i mangana. Stoga tlo siromašno hranjivim tvarima može uzrokovati da lišće požuti.

Gnojite biljke jednom mjesečno kako biste osigurali da dobivaju potrebne hranjive tvari, piše 24 sata.

Komentari