Kako smanjiti simptome prehlade i gripe u samo 24 sata? Evo što kažu liječnici

Duboko smo ugazili u zimu, a s niskim temperaturama dolaze i prehlade, pa shvatimo koliko trebamo cijeniti kada dišemo normalno kroz nos. Stručnjaci su otkrili što treba raditi ujutro, popodne i navečer kako bismo izašli kao pobjednici iz ove bitke.

Osjećamo se potpuno zdravo cijeli dan na poslu, a kad navečer dođemo kući, simptomi počinju. Odmah potrčimo u kuhinju, skuhamo litru čaja i lonac juhe. Iscijedimo limune i kupimo teglicu meda. Dobro radimo, jer stručnjaci kažu kako tretiranje ranih simptoma može potpuno otjerati gripu i prehladu iz našeg tijela. Otkrili su do najsitnijeg detalja što raditi u koje doba dana kako ne bismo tjedan dana ležali u krevetu i plakali sami nad sobom.

Jutro

Profesor Ron Eccles s Cardiff sveučilišta u Walesu, stručnjak za prehladu i gripu kaže kako dan treba započeti vrućim tušem jer nam para pomaže u “otvaranju” sinusa i lakšem disanju.

Toplina također pomaže pri bolovima u zglobovima i kostima koje osjetimo kada dolazi bolest. Za doručak se treba “napucati” vitaminom C koji sadrže naranče i kivi, od kojih možemo napraviti voćnu salatu, ali i šumsko voće koje se odlično slaže sa zobenom kašom. Ljubiteljima čaja i kave u ranim jutarnjim satima neće se svidjeti ovaj savjet, ali nutricionistica Amanda Ursell objašnjava kako zbog kofeina možemo dehidrirati, što nikako nije dobro kada nam je imunitet slab. Preporučuje sok od naranče i inhalator svako jutro koji nam pomaže pri disanju i smanjuje kašalj, a može se kupiti u svakoj ljekarni.



Poslijepodne

Doktorica Sarah Brewer savjetuje ostajanje kod kuće, na toplom, čim osjetimo prve simptome.

Kada je nos hladan, imunološki sustav ne radi kako treba pa smo podložni infekcijama kao i kada izlazimo iz kuće. Ako smo već prisiljeni izaći, preporučuje nošenje šala preko usta i nosa. Neke tradicije i teorije naših baka i dalje su točne, a jedna od njih je jedenje juhe kada dođe do pada imuniteta. Juha djeluje na apsolutno sve – začepljen nos, grlobolju, temperaturu tvrdi specijalist Adam Frosh. Također savjetuje mnogo tekućine, najbolja opcija je voda. Nutricionistica Amanda još preporučuje da se opskrbimo orašastim plodovima koji sadrže selenij koji jača imunološki sustav. Večer Najbolje stvari dolaze na kraju. Amanda ima pomalo neobičan savjet – jedenje curryja. Naime ljuti začini iritiraju sluznicu nosa pa se automatski lakše diše.

Osim kućnih preparata za brži oporavak, doktor Adam kaže da se ponekad trebamo okrenuti i onim medicinskim ako nas je prehlada dobro zahvatila, pa savjetuje kombinaciju ibuprofena i paracetamola, piše Večernji.hr 

 

Komentari