Za ovaj fini sirup potrebna su vam samo dva sastojka.. i malo vode. Šećer i vodu pomiješajte u omjeru 2:1 te dodajte limun kako bi spriječili kristalizaciju.
Limun dodajete po ukusu, a umjesto njegovog soka, možete ubaciti i krišku.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 400 g šećera
- 50 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
Postupak:
Najprije pomiješajte dio šećera s vrlo malo vode i otapajte na laganoj vatri dok se šećer ne karamelizira (dobije boju jantara). Potom dodate ostatak vode i šećera kao i limun te kuhate dok sirup ne dobije željenu gustoću.
Postoji još jedna varijanta pripreme ovog sirupa, a to je da se u lonac stavi stave sav šećer i voda, a kad se šećer otopi, dodaje se limun. Smjesa se krčka na laganoj vatri dok sirup ne dobije boju jantara.
Na kraju ohlađeni sirup prebacite u staklenku i koristite po potrebi, prenosi 24sata.