Kako postaviti zdrave navike kojih ćete se zaista pridržavati?

Profimedia

Najbitnije je pronaći vježbu koja vam odgovara. Primjerice ako vam trčanje ne ide i uzrokuje vam bol, razmislite o drugoj aktivnosti.

Postavljanje novih ciljeva je jednostavno, ali njihovo provođenje može biti prilično teško. Ipak, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „JAMA Cardiology“ pronašlo je način za usvajanje zdravih navika koje će trajati.

Koncept se bazira na postavljanju vlastitih ciljeva vježbanja i na ne odgađanju početka rada na sebi.

Četveromjesečno istraživanje obuhvatilo je 500 sudionika iz četvrti s nižim prihodima, koji su ili imali kardiovaskularnu bolest ili su imali povećan rizik od razvoja tog tipa bolesti.


Svi su dobili prenosive uređaje za praćenje razine tjelesne aktivnosti, a zatim su se podijelili u dvije skupine.

Ljudima u kontrolnoj grupi su zadali dva izazova: prvi je određivao hoće li njihov dnevni cilj koraka biti dodijeljen ili će ga sami postaviti, a drugi hoće li odmah ostvariti cilj zadanih koraka ili će im za to biti potrebno neko vrijeme.

Istraživači su otkrili da su oni koji su sami odabrali broj koraka i odmah počeli s radom na tome imali najveći prosječni dnevni broj koraka, otprilike 1.384 koraka.

Također, kod njih je bila veća vjerovatnost da će nastaviti da održavaju umjerenu tjelesnu aktivnost.

Istraživači su zaključili da je bitno pronaći vježbu koja odgovara osobi. Jer, ako nešto ne volite, bit će vam teško to raditi.

„Sve se sastoji u pronalaženju načina vježbanja koji vam donosi radost i obraćanje pažnje na to kako se vaše tijelo osjeća dok se krećete“, objasnili su istraživači, piše N1.

Komentari