Kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru

Otvorite prozore. Svježi zrak nije neprijatelj, kaže dr. Apelles Econs, specijalist za alergiju iz Klinike Burghwood. Čak i ako živite u zagađenom gradu, povremeno morate otvarati prozore.

‘Ne želite cijeli dan biti zagušeni u kući bez ventilacije’ kaže dr. Paul Young sa Sveučilišta Lancaster.

Ako živite blizu prenapučene ceste, možda nećete htjeti stalno otvarati prozor, ali morat ćete prozračivati. Otvaranje prozora noću, kada se promet smanjuje, može biti dobra opcija.

Biljke će pomoći, ali ne puno

NASA je u studiji otkrila da biljke uklanjaju otrovne zagađivače iz zraka. Međutim, ta su istraživanja provedena u zatvorenom okruženju. Biljke će poboljšati kvalitetu zraka, ali ne onoliko koliko mislite.


“Ako u domu nemate ‘prašumu’, učinak može biti minimalan,” objašnjava prof. Pawel Wargocki s Danskog Tehničkog sveučilišta.

Smanjite zagađivače u vašem domu

‘Dok kuhate obavezno uključite ventilaciju’ kaže Young i savjetuje da se ne smije pušiti u zatvorenom prostoru.

Sredstva za čišćenje

‘Čak i ako su ambalaže čvrsto zatvorene, treba ih držati podalje od sebe,’ kaže Econs.

Ako je moguće, sredstva za čišćenje držite izvan kuće, u vrtnoj šupi ili garaži. Econs dodaje da iz istog razloga nije obožavatelj osvježivača zraka ili sprejeva.

Razmislite o materijalima koje imate u domu

Drveni podovi, ali ne i tepisi, mogu poboljšati kvalitetu zraka. Radi toga ih je dobro izbjegavati.

Pazite na višak vlage

‘Najveći faktor koji utječe na kvalitetu zraka je vlažnost u zatvorenim prostorima,’ kaže Econs. Dodaje kako je još jedno od opasnosti plijesan na zidovima.

‘Nakon tuširanja upalite ventilaciju kako biste uklonili vlagu’ kaže Wargocki. Što se tiče pranja odjeće, pokušajte je osušiti vani ili barem u dobro prozračenom prostoru.

Komentari