Kako je izgledala Hrvatska dok su dinosauri još šetali Jadranom? Pogledajte na interaktivnoj karti

Kako je izgledala Hrvatska dok je Panonsko more još postojalo ili dinosauri šetali Jadranom? Provjerite na ovoj interaktivnoj karti.

Zemljina površina stalno se mijenja. Tektonski poremećaji, klimatske promjene, ledena doba, ali i ljudska aktivnost uvelike mijenjaju izgled našeg omiljenog planeta. No, jeste li se ikad zapitali kako je on izgledao prije nego što su se ljudi uopće pojaviti?

Zahvaljujući interaktivnoj karti, koju je stvorio kalifornijski paleontolog Ian Webster, možete provjeriti kako je izgledalo vaš susjedstvo posljednjih nekoliko desetaka ili stotina milijuna godina. Je li vaš kraj uopće bio vidljiv ili ga je prekrivala voda i što se promijenilo posljednjih godina?

Možete otići čak 750 milijuna godina u povijest i pogledati kako su nastajale planine i mora bez kojih danas ne možemo uopće zamisliti Zemlju, ali i kako su se kontinenti kretali tijekom povijesti.



Kako bi vizualizirao gomile podataka, Webster se poslužio softverom GPlates koji vizualizira tektoniku ploča, ali i poznatim podacima s različitih karata. Zanimljivo je promatrati kako je Jadransko more nastalo, ali i kako je Panonsko nestalo.

Uoči početka školske godine, ova interaktivna karta mogla bi poslužiti i kako bi se djeca zainteresirala za geografiju, povijest, ali i možda mnogo više.

Komentari