Kako izbijeliti jaja? Ovaj prirodni postupak dat će savršene uskrsne pisanice

Sve što vam treba su dva sastojka koja već imate u kuhinji i potpuno su prirodna!

Bojenje jaja za Uskrs jedna je od najljepših tradicija koja potječe još iz poganskih vremena. Jaja su simbol proljeća i ponovnog rođenja koje dolazi nakon dugih zimskih mjeseci.

Bojenje jaja jednako je zabavno i djeci i odraslima – dok ih neki boje kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojanja raznim biljkama i povrćem. No, jedno je sigurno – svaka boja, bilo umjetna ili prirodna, najljepše će izgledati na jajima s bijelom ljuskom.

Kako izbijeliti jaja?
Iako u trgovinama možemo naći bijela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja pa i nisu najpraktičnija za bojanje.



Što vam onda preostaje? Izbijeliti smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim umjetnim sredstvima. Srećom, u vašim se kuhinjama već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholni ocat. Osim što je dobar za čišćenje raznih površina ili osvježavanje hladnjaka, učinkovito izbjeljuje ljusku jajeta.

Postupak izbjeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jest alkoholni ocat i voda, u omjeru 1:1. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja. Ako ih kuhate više, povećajte omjer.

Prelijte jaja octom i vodom da budu potpuno potopljena te ih stavite na jaku vatru. Kako se tekućina bude zagrijavala, počet će se pjeniti. Kad voda zakuha, smanjite vatru i uklonite svu pjenu žlicom. Kuhajte jaja deset minuta, ocijedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite spužvicom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u octu i gotovo, prenosi N1.

Bojanje jaja prirodnim bojama

Sada kada ste uspješno izbijelili jaja, slijedi najzabavniji dio – bojanje. Najjednostavnije je bojiti jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno ljepša ideja jest obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

Ne znate koja biljka daje koju boju? Pogledajte u nastavku:

  • zelena boja – špinat, kopriva, peršin
  • crvena boja – sok kompota višanja
  • ružičasta boja – cikla, sok od brusnice
  • smeđa/narančasta boja – ljuska luka
  • plava boja – crveno zelje, borovnice
  • žuta boja – maslačak, kurkuma
  • ljubičasta boja – crno vino

 

 

Komentari