Kada odvojiti djete od pelena i kako ga najlakše provesti

Foto: Pixabay

Odvajanje djeteta od pelena zahtjevan je zadatak za svakog roditelja te može trajati i do nekoliko mjeseci.

Odvajanje od pelena bi trebalo početi između 18. mjeseca i dvije i pol godine života, dok većina djece prestane nositi pelene do četvrte godine života. Najčešće se djevojčice prve odvoje od pelena, iako nije pravilo. Važno je imati dovoljno strpljenja i uzeti dovoljno vremena.

Zašto je odvajanje od pelena teško?

Dijete je naviklo na obavljanje nužde u pelenu i potrebno je neko vrijeme da stekne novu naviku i počne živjeti bez pelena. Također, neka djeca imaju manji mjehur i češće će se događati nezgode s mokrenjem, što može značiti kako dijete nije još spremno na odvajanje iz pelena.

Djeca često reagiraju i na događaje iz okoline koje im na bilo koji način stvaraju stres, a to onda može biti povezano i sa češćim mokrenjem ili s problematičnim odvajanjem od pelena.



Kako najlakše provesti odvajanje od pelena?

1. Uvedite promjene postupno

Odvajanje od pelena će se najčešće provoditi u nekoliko faza i vrlo vjerojatno će biti više nezgoda. Važno je biti uporan i ne odustajati te probati s različitim metodama. Samo odvikavanje će kod svih trajati drugačije te je potpuno individualno.

2. Sistem nagrada

Nagrade su nekada odličan motivator. Uvedite sistem nagrađivanja naljepnicama. Na primjer, svaki puta kada dijete obavi nuždu u kahlicu, neka na poseban papir zalijepi naljepnicu. Drugi način je da ga pohvalite i zagrlite kako bi dijete shvatilo da radi dobru stvar. Pomoći mogu i nagrade, odnosno pokloni u obliku malih igračaka ili čokoladice.

3. Stavljanje donjeg rublja

Kada ste doma, odjenite djetetu gaće i objasnite mu što to znači, a ovo može biti dodatna motivacija za korištenjem kahlice.

4. Pratite ritam djeteta

Ako otprilike znate kada dijete mora na wc, stavite ga na kahlicu i čitajte mu knjigu, a obavljanje nužde se može onda dogoditi bez da su toga svjesni. Također, ako su usred igre, objasnite im da će se nastaviti igrati čim obave nuždu pa će se samim time htjeti požuriti.

5. Nekada je potrebno čekati

Ipak, nekada ni jedna metoda neće upaliti i onda je najbolje pričekati da dijete bude spremno. Tada će samo tražiti odlazak na tutu, a nakon toga će mu to postati navika i stalno će tražiti kada će morati obaviti nuždu.

Svako dijete će drugačije reagirati na ove metode, a jednom kada pronađete onu najbolju, držite se samo nje. Nekada će se dijete bojati upotrebe kahlice ili sjedanja na wc školjku. Ovdje je ponovno važna uloga roditelja koji mora djetetu objasniti kako se nema čega bojati i kako je odlazak na wc potpuno normalna pojava.

Dakle, odvajanje od pelena za dijete, ali i za roditelje može biti problematično. Potrebno je puno strpljenja, ali i ne prisiljavati dijete na korištenje kahlice, ako nije još spremno. Kod prilagodbe mogu pomoći razne metode, a na kraju će se roditelj sam odlučiti za onu koju smatra najboljom, piše N1.

Komentari