Junetina Stroganoff s rezancima iz jednog lonca koja se topi u ustima

pixabay

Ako nemate vremena za klasičnu verziju, poslužite se brzom verzijom iz jednog lonca. Upotrijebite mljevenu junetinu i znatno skratite vrijeme pripreme jela, ali i količinu zaprljanog posuđa.

Junetina Stroganoff popularno je rusko jelo koje datira iz 1800-ih, a sastoji se od kremastog umaka s gljivama i komadićima junetine. Poslužiti se može s pireom od krumpira i kuhanom rižom, ali i sa širokom rezancima.

Budući da se najčešće priprema od komada junetine narezanih na kocke, zahtijeva nešto dužu termičku obradu kako bi meso omekšalo.

Ako nemate vremena za to, poslužite se brzom verzijom iz jednog lonca. Upotrijebite mljevenu junetinu i znatno skratite vrijeme pripreme jela, ali i količinu zaprljanog posuđa.



Sastojci:

500 ml junećeg temeljca
300 g mljevene junetine
225 g šampinjona
200 g sušenih širokih rezanaca
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
2-3 češnja češnjaka
1 žlica umaka Worcestershire
½ čajne žličica senfa Dijon
sol i papar po želji
svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

1. Rastopite maslac na umjerenoj temperaturi i na njemu prepržite mljevenu govedinu dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

2. Narežite gljive na kriške i dodajte mesu. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok gljive ne omekšaju.

3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko pola minute.

4. Dodajte tjesteninu i sve podlijte junećim temeljcem. Začinite sa senfom i Worcestershireom.

5. Kada temeljac zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko 7 do 10 minuta uz povremeno miješanje.

6. Tjestenina bi nakon isteka tog vremena trebala biti kuhana i upiti većinu tekućine.

7. Pri kraju kuhanja umiješajte kiselo vrhnje s tjesteninom i mesom, začinite solju i paprom te dodajte svježe listiće peršina, piše Pun kufer.

Komentari