Još nezabilježena pojava u Jadranskom moru: Kod otoka Visa uhvaćene leteće lignje

facebook

Posljednjih su dana u Jadranskom moru primijećeni gosti netipični za naše vode. Riječ je o letećim lignjunima koji obično žive područjima na zapadnom Mediteranu i suptropskim dijelovima oceana.

Kod Visa su posljednjih dana zamijećeni su leteći lignjuni kojima inače nije mjesto u Jadranskom moru. Naime, riječ je o vrsti koja obično živi u zapadnom Mediteranu i suptropskim dijelovima oceana.

Riječ je o vrsti koja, dok je manjeg rasta, iskače iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba, objavio je na svojoj Facebook stranici Podvodni.hr.

Uhvaćen primjerak kod Korčulanskog kanala

Iako zasad nema fotografija leta letećih lignjuna u Jadranskome moru, Rino Stanić uspio je uloviti jednoga i fotografirati ga izbliza. Lignjuna je ulovio kod Korčulanskog kanala.



”Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7cm. Inače, radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju, globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca”, napisao je Stanić.

I Podvodni.hr ističe da pojava letećih lignjuna u Jadranu dosad nije zabilježena u stručnoj literaturi ”u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka”, prenosi dnevnik.hr.

Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii)….

Gepostet von Podvodni.hr am Samstag, 12. September 2020

Komentari