Jeste li ikad čuli za fenomen plavih pčela? Žive usamljeno i ne proizvode med

Pinterest

Australci su u zadnje vrijeme u strahu od domaće plave pčele (Amegilla cingulate), koja se može vidjeti diljem Australije, a za koje mnogi dosad nisu čuli, niti znali da postoje.

Australci su u zadnje vrijeme pomalo u strahu od domaće plave pčele (Amegilla cingulate), odnosno pčele prekrivene tamnoplavim prugama, koja se može vidjeti diljem Australije, a za koje mnogi dosad nisu čuli.

Riječ je o rijetkoj vrsti pčela koje se povremeno mogu naći i u svim dijelovima zemlje, osim u Tasmaniji. Izgledom su jednake ‘običnim’ pčelama, no inače žive usamljeno i ne proizvode med.

Iako imaju žalac, nije poznato da su agresivne, a privlače ih domaće biljke, posebno cvjetovi rajčice. Kukci, koji su poznati i pod znanstvenim imenom Amegilla cingulate, žive usamljeno i često ih se može čuti u vrtovima kako tresu cvijeće u pokušaju da skinu pelud.



Ženke grade vlastito gnijezdo, koje obično ukopaju u blato ili pješčenjak.

Plave pčele mogu narasti do 11 milimetara i obično žive oko 40 dana. Mužjaci imaju pet obojenih traka oko tijela, dok ženke imaju četiri plave trak, prenosi Daily Mail, piše 24 sata

Komentari