Jednostavno, ukusno i zdravo: Musaka s vrganjima

jmoreliving.com

Gljive Vrganj su stvorene da se u njima uživa stoga iskoristite sezonu obilja u kojoj su i cijenom nešto dostupniji.

Nema ljepšeg prizora u šumi od svježeg i zdravog vrganja koji samo čeka da ga se ubere.

Vrganj se oduvijek smatrao kraljem gljiva, najplemenitijim, najatraktivnijim (svojim izgledom oplemenit će svaki tanjur) i najukusnijim za pripremu. S okruglom bijelom stabljikom i tamnijim klobukom vrganji rastu u vlažnom šumskom podneblju, a beremo ih uglavnom u kratkom periodu između kolovoza i listopada. Meso vrganja je čvrsto, intenzivnog, ugodnog mirisa i nježnog okusa.

Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!

Lista jela koja se s vrganjima mogu pripremati praktički je beskonačna, ali niti je dovoljno vremena niti gljiva da bismo mogli isprobati sve što želimo pa su se neka jela s vrganjima nametnula kao obavezna, ali vi uvijek možete isprobati i nešto novo.



Vrganji su prilično osjetljivi, pa im ne treba dugo vremena za pripremu. Također su i vrlo kvarljivi, pa ako ih kupujete na tržnici provjerite izgledaju li zdravo, imaju li male rupe na stabljikama ili klobucima (što upućuje na parazite ili crve) i jesu li lijepi i čvrsti.

Musaka od svježih vrganja i krumpira

SASTOJCI:
450 g svježih vrganja
800 g malih krumpira za pečenje
½ šalice parmezana
1 žlica mažurana
1 žlica timijana
malo ružmarina za posipanje
½ žlice peršina
sol
papar
maslinovo ulje

PRIPREMA:
Zagrijte malo maslinova ulja u velikoj tavi, dodajte gljive i začinsko bilje te začinite solju i paprom po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne omekšaju. Dodajte grubo nasjeckani parmezan (odvojite dvije žlice za kasnije). Krumpir narezan na komade složite u vatrostalnu posudu koju ste premazali uljem i začinite solju i paprom. Na krumpire prebacite smjesu s gljivama pa opet prekrijte krumpirom. Pospite preostalim parmezanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Na vrući složenac bacite par listića ružmarina da pusti aromu, piše Večernji.hr 

Komentari