Jednostavni trikovi za najkremastiji rižoto

Italianfoodforever.com

Fini kremasti rižoto, baš onakav kakav biste jeli na sjeveru Italije, možete postići u svom domu čak i kada nemate puno vremena. Trikovi, naravno, počinju od odabira riže, preko temeljca koji možete pripremiti u nekoliko sekundi, a završavaju s maslacem i parmezanom bez kojih to jelo nije potpuno.

Inspiracija za recept dolazi iz emisije Startaj Hrvatska. Trikove za najkremastiji rižoto u jesenskom izdanju donosimo u nastavku teksta.

1. Koristite rižu okruglog zrna

Prepržite luk na masnoći pa mu dodajte rižu. Luk, mladi luk ili češnjak omekšan na maslacu prvi je korak ka kremastom rižotu. On jelu daje aromatičnost, slatkoću, ali i otpušta sokove koje će uz škrob iz riže i vrući temeljac stvoriti gustu bazu u koju možete ubaciti sve što vam srce poželi. Meso, šparoge, gljive ili aromatično bilje – izbor je na vama.

Uz to vrlo je bitno kakvu vrstu riže koristite. Ona okruglog zrna poput arborio riže najbolja je za kremasta rižota jer pri kuhanju ispušta dosta škroba.



2. Tostirajte rižu

Rižu obvezno prepržite na ulju dok se ne ”zastakli”, ali da se još nazire bijelo središte. Ne tostirajte je duže od jedne minute jer možete dobiti suprotan učinak. Samo minuta dovoljna je za maksimalan okus i kremoznost.

3. Koristite vrući temeljac

Za kremasti rižoto bitno je da temeljac kojim ćete malo-pomalo podlijevati rižu bude vruć, to jest približne temperature kao i riža. Stoga, ako ga niste trenutačno skuhali ili pak zagrijali smrznuti iz zamrzivača, uz ovaj jednostavni trik možete ga napraviti u svega nekoliko sekundi. Vodu zagrijte u kuhalu ili štednjaku te u dva decilitra dodajte žlicu Jaggetyja. Ta začinska mješavina bez umjetnih bojila i pojačivača arome sadrži više od 50 posto sušenog povrća. Njezini sastojci nisu tajna – mrkva, korijen celera, korijen pastrnjaka, poriluk, list peršina uz dodatak himalajske soli i kurkume čine finu mirisnu juhicu u tren oka.

4. Stalno podlijevajte i miješajte rižoto

Brzi temeljac držite blizu i postupno ga dolijevajte uz konstantno miješanje kako bi riža ravnomjerno ispuštala škrob. Kuhanje rižota traje svega 20 minuta pa nakon desetak minuta ubacite na maslacu prepržene gljive i namočene suhe vrganje.

5. Maslac i parmezan za kraj

Rižoto maknite s vatre te mu dodajte izdašnu kockicu maslaca i naribanog parmezana pa sve fino sjedinite u kremasto jelo kojem nitko neće moći odoljeti. Poslužite dok je još vruće. Dobar tek!

Prirodnu mješavinu začina Jaggety možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama na posebno označenoj plavoj polici, piše Punkufer.hr 

 

Komentari