Jednostavan recept za beskvasni kruh gotov u samo nekoliko minuta

Mnogi ljudi groze se od pomisli na samostalno pečenje kruha, bilo zbog toga što smatraju da domaćem kruhu treba puno vremena i pažnje ili se možda boje neuspjeha. Najveći krivac njihovom zgražanju je kvasac. On potiče prirodnu fermentaciju kruha te mu daje laganu i prozračnu teksturu, ali stvar se može olakšati korištenjem sode bikarbone umjesto kvasca.

Beskvasni kruh napravljen sa sodom bikarbonom sve je popularniji, pogotovo kod mladih ljudi koji sve žele brzo gotovo.

U Velikoj Britaniji postao je toliko popularan da ima i vlastiti naziv- soda bread, a sve zbog toga što je izuzetno lagan za napraviti i vrlo brzo gotov.


Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone, jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili mlaćenice.

Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus, a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i teksturu kruha.

Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer.

Zatim dodajte fermentirani mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom.

Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža, oblikujte X na gornjoj strani.

Kruh pecite na 200 °C, 35- 45 minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem i to je to, dobar tek. Piše Večernji list.

Komentari