JEDITE GA SVAKI DAN! Postoji najmanje deset razloga zašto je ovaj plod savršen za zdravlje

S obzirom na sve zdravstvene prednosti avokada, nutricionisti širom svijeta preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnoj razini. 

Puno je razloga zašto treba voljeti avokado. On je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti u posljednje vrijeme. Prepun je dobrih masnoća i brine se o vašem cijelom organizmu. Također, avokado može lako postati dobar dodatak vašem doručku, ručku, užini i večeri.

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina.

Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra. Prva njihova zapažanja bila su točna, isto kao i vjerovanje u ljekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna znanstvena istraživanja.



Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao “krokodilovu krušku”. Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Europu su ga u 16. stoljeću donijeli Španjolci.

Komentari